English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent Adalbert Központ
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
Metanoia Videóstúdió
nyil Katolikus média bővebben


PPKE


Kezdetét vette az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a Fülöp-szigeteki Cebuban
2016. január 25., hétfő 15:17

2016. január 24-én helyi idő szerint délután 4 órakor megkezdődött a Fülöp-szigeteki Cebu városában az 51. Eucharisztikus Világkongresszus. A nyitó szentmisét Charles Maung Bo bíboros, pápai legátus mutatta be, kétszáz püspök és számos pap koncelebrált. Török Csaba teológus helyszíni tudósítása.

A nyitó szentmisére a Plaza Indipendencián került sor – a tér a spanyol korona hatalmát jelképező San Pedro-erőd előtt terül el. A háromszög alakú építmény erős falai, ágyúi egyrészt a tenger felől védték a kikötőt, másrészt a spanyol uralom alatt tartották a várost. A Fülöp-szigetek végül 1898-ban nyerte el a függetlenségét, s az erődöt a forradalom emlékhelyévé alakították át. Amikor a függetlenségi háború centenáriumán I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné felkeresték a távol-keleti államot, ide is ellátogattak, és lerótták tiszteletüket a hősök előtt.

A fiatal állam nem élvezett valódi függetlenséget: az USA fennhatósága alá került. A Magellán keresztje körüli főtér s az itt álló városháza a maga angol feliratával (Public service is public trust) ezt a kort idézi. A Fülöp-szigetek végül csak a japán hódítás, a II. világháború borzalmai után nyerte el függetlenséget, bár igazi demokrácia csak jóval később, a Marcos-rezsim bukása után alakult ki.


Az Eucharisztikus Világkongresszus nyitó szentmiséjére a másnapi lapok tanúsága szerint 300-350 ezer ember gyűlt össze. Ilyen sokan nem fértek el a Plaza Indipendencián (ahol csak a 72 országból érkezett 12 ezer regisztrált résztvevőnek, valamint a helyi szervezőknek, a házigazdáknak biztosítottak helyet a kijelölt szektorokban), a tömeg java része a környező utcákban, illetve a székesegyház előtti téren követte óriáskivetítők segítségével a liturgiát.

A szertartás előtt népviseletbe öltözött fiatalok mutatták be zenével, tánccal Cebu történelmét, hagyományait és vallásosságát. Ezt követően körmenetre került sor a Kisded Jézus (Santo Niño) képmásával.


A mise énekeit, ordináriumát Manoling Francisco jezsuita szerezte, részben helyi nyelvjárásban, részben a Fülöp-szigeteken közös kommunikációra használt angol nyelven. Meg kell jegyeznünk, hogy a filippínók kifinomult zenei érzékkel rendelkeznek, jó énekesek és táncosok, szívükből szinte spontán módon születnek a dallamok. Szertartásaik, imáik elképesztő zenei gazdagságról tanúskodnak.

A szentmise nyitóéneke és a liturgikus köszöntés után felolvasták a pápai legátus kinevezési dokumentumát, majd Cebu érseke, Jose Palma köszöntötte Charles Maung Bo bíboros legátust. Az évközi harmadik vasárnap imái és szentírási szakaszai hangzottak el, zömmel angolul. Emellett főként a spanyol és a tagalog jutott szóhoz, valamint az egyetemes könyörgésekben még azok a nyelvek, amelyek területéről a legtöbb küldött érkezett: a kínai, a francia és a portugál.


A mianmari pápai küldött szentbeszédében így fogalmazott: „Az Eucharisztia harmadik világháborúra hív a szegénység és a kegyetlenség ellen… egy olyan világ ellen, amelyben mind több fegyvert gyártanak, miközben félmilliárd embernek nincs mit ennie.” Bo bíboros hozzátette: a Fülöp-szigetek a világ „katasztrófa-fővárosa”: a szigetországot megannyi csapás, tájfun, földrengés sújtja szüntelenül. Népe mégis hisz, mégis töretlenül kitart a reményben, ezzel példát ad mindannyiunknak.

A szentmise végén, az ünnepélyes áldás és elbocsátás után a kongresszus himnusza hangzott fel, amelyet már az elmúlt napokban is számtalanszor lehetett hallani városszerte: „Krisztus bennünk dicsőségünk reménye”. A zenét Jay-arr F. Librando szerezte, s ez alkalommal a helyi fiatalok előadásában hangzott el, akik a papnövendékekkel együtt látták el a mise zenei szolgálatát.

A szabadtéri liturgiát nagyszabású tűzijáték követte, amely egyszerre köszöntötte az eucharisztikus Krisztust s mindazokat, akik elzarándokoltak Cebuba, hogy vele találkozzanak, róla elmélkedjenek egy egész héten át.


Fotó: IEC2016 Facebook-oldala

Török Csaba/Magyar KurírNapi evangelium
Jézus hirdette a mennyek országa örömhírét.
  Mt 4,12-23

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár

2017. január 15-22., vasárnap-vasárnap
Imahét a Krisztus-hívők egységéért


2017. január 15-22., vasárnap-vasárnap
Ökumenikus imahét püspöki programjai időrendi sorrendben


2017. január 20. (péntek) – 2017. február 19. (vasárnap)
Házasság hete Győrben


2017. január 22., vasárnap
Árpád-házi Szent Margit templom búcsú ünnepe


2017. január 22., vasárnap
Az ökumenikus imahét záró eseménye


2017. január 22., vasárnap
Érseki búcsúi szentmise a veszprémi Szent Margit templomban


2017. Január 23. és 26., hétfő-csütörtök
Országos Lelkipásztori–Teológiai Napok EgerbenPPKEA nap szentje

Szent Vince diakónus, vértanú
 
A nap 
szentje
 
Jézus Krisztus az egész teremtés középpontja és teljessége. Őbenne élet volt és ez az élet volt az emberek világossága. Benne az istenség egész teljessége lakozik. Így Jézus Krisztus, aki a világmindenség Királya és örök Főpapja.A nap szentje

Boldog Batthyány László
 
A nap 
szentje
 
Családapaként a boldogok között. Magyar népünknek szüksége van a hiteles példaképekre, olyan emberekre, akik jól tudták felhasználni képességeiket és lehetőségeiket. László herceg hallott Jézusról, mert volt, aki beszéljen róla. Akkor fognak sokan hallani Jézusról, ha merünk, tudunk beszélni róla.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum