English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent Adalbert Központ
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
Metanoia Videóstúdió
nyil Katolikus média bővebben


PPKE


Pro Cultura Christiana-díjban részesült Szöllőssy Enikő
2016. március 1., kedd 16:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Szöllőssy Enikő szobrász- és éremművésznek. A kitüntetést a testület nevében a konferencia elnöke, Veres András szombathelyi megyéspüspök adta át március 1-jén Budapesten. A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet munkássága folyamán Szöllőssy Enikő a katolikus kultúra továbbadásáért végzett.


Szöllőssy Enikő szobrász- és éremművész 1939-ben született Budapesten. 1959 és 1960 között az Iparművészeti Főiskola, majd 1960 és 1965 között a Képzőművészeti Főiskola hallgatója. 1983 óta a FIDEM (Nemzetközi Éremművész Szövetség) magyar delegátusa.

Szöllőssy Enikő korunk egyik legkiemelkedőbb éremművésze. Nemzetközi elismertsége az 1983-as ravennai Dante Biennale óta vitathatatlan, ahol mások mellett az ő munkásságát is aranyéremmel díjazták. Műveiben az épített városi, valamint az organikus természeti elemekre egyaránt találunk utalásokat.
 
Filozofikus, egyedi hangvételű köztéri alkotásai és kisplasztikái mellett, rendszeresen készít a Magyar Nemzeti Bank felkérésére emlékérme terveket. Kiemelkedőek egyedi viaszveszejtéses öntészeti eljárással készült érmei, kisplasztikái, valamint digitálisan létrehozott képgrafikával is foglalkozik. Ő tervezte a Blattner Géza-díj érmét.
 
Ötletesen felépített munkáihoz sokféle anyagot használ. A kezdeti kisbronzok után a 70-es években színezett fa- és acélszobrokat, a 80-as években samott és fémkombinációkat, végül a 90-es években bronz-kő és bronz-samott plasztikákat készített. A különféle anyagok eltérő külső jegyeik és belső tulajdonságaik ellenére alkotnak egységet munkáiban.
 
Hívő, elkötelezett keresztény élete művészetében is megmutatkozik. Az ország számos templomában megtalálhatóak szakrális témájú alkotásai, többek között a pásztói római katolikus templom Szent Rita szobra, a Rózsadombi Krisztus Király Lelkészség keresztje és keresztúti stációi, a káposztásmegyeri római katolikus templomban található Pietà, valamint a debreceni Szent Anna Székesegyházban található kereszt.
 
Szöllőssy Enikő az avantgard művészet képviselőjeként a korábbi egyházművészeti irányzatok mellett megteremtette a modern művészet helyét a liturgikus térben.

Munkásságát nemzetközi és hazai fórumon is díjazták, többek között 1979-ben Munkácsy-díjat kapott, 1983-ban Ravennában a VI. Nemzetközi Dante Biennale aranyérmese lett, 1991-ben a soproni VIII. Országos Éremművészeti Biennále nagydíját, majd 1994-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét kapta meg.Napi evangelium
Az Emberfia azért jött, hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.
  Mk 10,32-45

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár

2016. május 25., szerda
Mit jelent? - szabadegyetemi konferenciasorozat


2016. május 26., csütörtök
Bérmálkozók a pécsi püspökségen


2016. május 26., csütörtök
Püspöki katekézis a Dóm-kőtárbanPPKEA nap szentje

Szent VII. Gergely pápa
 
A nap 
szentje
 
SZENT VII. GERGELY pápa, Tusciában (Toszkána) született 1028 körül, Hildebrandus néven. Atyja egyesek szerint ácsmester, más életrajzírója szerint földmíves volt. Rómában nevelkedett, előbb egy kolostorban, majd egy esperes házában, aki később VI. Gergely pápa lett.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum