Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj 2017
2017. január 19., csütörtök 19:30

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 19-én ünnepi szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezt követően adta át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke az idén 450 éve született genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.

Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért.

A püspöki konferencia jelölései alapján a püspökök testülete ebben az évben Prontvai Verának, a Mária Rádió munkatársának adományozza a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat. A díjazott eddigi munkásságával tanúságot tett a keresztény értékrend követéséről és azt szakmailag igényesen képviseli a hazai tömegtájékoztatásban.

* * *

Prontvai Vera 1981-ben született Vácon. Középiskolai tanulmányait a szentendrei Ferences Gimnáziumban végezte, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát. Ezt követően elvégezte a korábbi Budapesti Kommunikációs Főiskola újságíró szakirányát.

Prontvai Vera egyetemi tanulmányai után 2006-tól a Mária Rádió munkatársa. A Rádió működésének kezdetén a műsorigazgató asszisztense volt, majd átvette a terjesztési feladatok irányítását, öt éve pedig a Mária Rádió főszerkesztője. Meghatározó szerepe volt az önkéntesség rendszerének felépítésében, a Mária Rádió stílusának és hallgatói körének kialakításában, valamint az önfinanszírozás megalapozásában. Sokrétű feladatainak révén egyedülállóan komplex ismerettel rendelkezik a Mária Rádióról. A itt eltöltött eddigi tíz évének köszönhető, a műsorszerkezet felépítése és folyamatos fejlesztése, valamint a Mária Rádió stabil működése.

Az újságírói, szakmai munkája részeként az MTVA munkatársaival közösen dolgozták ki a Kossuth Rádióban három éve minden nap elhangzó „Igéző” című műsor koncepcióját, amelyben közel száz neves személyiséggel készített életút-interjú, hitvalló tanúságtétel hangzott el. A kezdetekkor Prontvai Vera beindította a gyártást, elkészítette az első adásokat, majd később több munkatársának megtanította a műsoralkotás lépéseit, akikkel közösen immár több mint hatszáz adást szerkesztettek.

„Titkok kapuja” címmel elindította a szakrális színházi folyamatokat bemutató és elemző műsorát, amely alapvetően a Nemzeti Színház és a Kolozsvári Magyar Színház munkásságát mutatja be.

Hiánypótló újdonságként istenes vers és imaműsorokat készített, az évek során több száz imát és verset tett alkalmassá rádiós sugárzásra.

Prontvai Vera munkájának köszönhető a Mária Rádió írott megjelenése „Magazin” címmel, amelynek vezető szerkesztője, valamint ő szervezte meg online hírlevelüket, amely által a keresztény tartalmak hetente tízezer emberhez jutnak el.

A jelölt újságírói munkásságának fontos eleme az országos sajtóban olyan missziós rendezvények médiakampányának megtervezése és kivitelezése, mint az 1úton nemzetközi zarándoknap, a 2016-os Szent Jobb Körmenet, a Mária Maraton, illetve a különféle gyalogos zarándoklatok.

Az ő hatékony közreműködésével a Mária tisztelet zarándok és búcsú hagyomány 2016-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti listájára.

Munkája mellett jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában végez kutatásokat „Költészet és szakralitás a kortárs magyar színházban” címmel, valamint szakmai tanulmányai jelennek meg a témában.

Budapest, 2017. január 19.