Szent Vencel vértanú


Vencel 905-ben született. Vratislav cseh herceg fia. Nagyanyja, Ludmilla gondoskodott arról, hogy jó nevelést kapjon. Apja halála után ő vette át az ország vezetését. A nemesség egy része, mely még pogány volt, nem támogatta őt. Népének vallási és kulturális felemelkedésén fáradozott. A pogány lelkületű főurak összeesküdtek ellene és tulajdon öccsével. Bolesláwal ölették meg a templom előtt. Népe kezdettől fogva vértanúként tiszteli. Meghalt 929. szeptember 28-án. Teste a prágai Vitus-dómban nyugszik.

Liturgia

Vértanúk miséje, 312.

Választható olvasmányok:

1Pt 3,14-17
Fenyegetéseiktől ne féljetek és ne remegjetek!

Mt 10,34-39
Jézus követése súlyos áldozatokat is követelhet tőlünk!
Életútjáról bővebben a Szentek élete című kötetben: http://www.katolikus.hu/szentek/0928.htmlRuiz Szent Lőrinc és társai, vértanúk


A 17. század első felében a Fülöp-szigeteken és Japánban elsősorban domonkos szerzetesek, azután más misszionárius szerzetesek és világi keresztények nagy számban szenvedtek hitükért vértanúságot. 1637-ben közülük kiemelkedik egy manilai családapa, Ruiz Lőrinc, aki a szerzetesekkel együtt a börtönt, a megkínzást és a halált is hittel fogadta Krisztusért. II. János Pál pápa 1987. okt. 18-án iktatta őket a szentek sorába.

Ez a vértanúcsoport domonkos rendiekből és hozzájuk csatlakozókból állott. Kilencen áldozópapok voltak, és még két szerzetes, továbbá két leány és három férfi, akiknek egyike Ruiz Lőrinc a Fülöp-szigetekről származó családapa volt.

Mindezek más-más időben és minőségben hirdették a keresztény hitet a Fülöp-szigeteken, Formózában és a Japán-szigeteken. Csodálatra méltó módon tanúsították a keresztény vallás egyetemességét, és mint győzhetetlen hithirdetők életükkel é haláluk példájával a keresztény jövő bőkezű magvetői lettek.

kép: Ruiz Szent Lőrinc, mozaik, Szent Péter-bazilika, Róma


Liturgia

választható olvasmányok Ruiz Szent Lőrinc és társai emléknapjára

2Kor 4,7-15
Testünkben Jézus szenvedését hordozzuk szüntelen.

Jn 15,18-21
Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak.

Urunk, Istenünk, add meg nekünk is Ruiz Szent Lőrinc és tizenöt társának béketűrését és állhatatosságát. amelyet szolgálatodban és az emberszeretetben tanúsítottak, hiszen boldogok a te országodban, akik üldözést szenvednek az igazságért.