English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Isten vándora Magyar Örökség-díjas
2009. március 23., hétfő 14:36

Magyarságmentő papi szolgálatáért Magyar Örökség-díjjal tüntették ki Regőczi István atyát március 21-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A díjat Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese adta át, a laudációt Roska Tamás professzor mondta.


Regőczi István egyszerű molnárcsalád gyermekeként 1915-ben látta meg a napvilágot a Somogy vármegyei Látrányban. 1933–43 között Flandriában élt és tanult. Pappá 1943 márciusában szentelték, első szentmiséjét március 29-én Belgiumban mutatta be. Jelmondata Prohászka Ottokártól való: „Én a kemény életet választottam magamnak”. Magyarországra 1945-ben tért vissza.

A II. világháborút követően felkarolta a hadiárvákat, megnyitotta a Sasfiókák gyermekotthont Vácott, ahol mintegy háromszáz gyermeket nevelt, közülük később tízen választották a papi pályát. 1949-ben az árvaházat bezárták, Regőczi atyát pedig letartóztatták és bebörtönözték. Szabadulását követően Máriabesnyőn lett káplán, ahol újabb árvaotthont nyitott hatvan gyermeknek. 1959-től Szalkaszentmártonban volt lelkész, ahol templomot épített. 1963-ban ismét bebörtönözték. Szabadulása után írt könyvei miatt (Az én sasfiókáim, Sasfiókák viharban, Mi nem hallgathatunk) illegális sajtótevékenység címén – politikai fogolyként – 23 hónap szigorú fegyházra ítélték.

1968-tól nem kapott hivatalos egyházmegyei beosztást. Budapesten megvásárolta a Kútvölgyi úton található, romos Boldogasszony-kápolnát, aminek már a lebontását fontolgatták. Regőczi atya a kápolna mellett létrehozta a Táborhegy zarándokházat, s a helyet a magyarság engesztelő központjává tette. A kegyhely egy idő után szűkösnek bizonyult, ezért jóval nagyobb kőkápolnát építettek, melyet 1991. május 3-án Katona István váci segédpüspök szentelt fel. A Kútvölgyi kápolna ma is a szentségimádás, az engesztelés, a hálaadás és az imádság helye.

Regőczi István még kispapként ismerte meg a szentéletű Julia Magdalena Verhaeghet, a Krisztus Ügye (Das Werk) lelki család alapítóját, akit nagyon tisztelt, s akitől sok biztatást, lelkierőt merített. A közösség egy másik tagja, Beatrix nővér István atya jobbkezévé vált, évtizedek óta szolgál mellette.

Regőczi István több magyar és flamand nyelvű kötet szerzője. Isten vándora című önéletrajzi írása először 1972-ben jelent meg.

 

Fotó: Héray András FSO
Napi evangelium
Tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű!
  Mt 11,28-30

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum