English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Musical Szent Erzsébetről
2009. október 14., szerda 10:15

Újabb sztárt fedezhet fel magának a XXI. századi közönség a magyar történelem legendás alakjai között. A Rózsalány című zenemű emberközelbe hozza Árpád-házi Szent Erzsébet alakját. Hajnal Géza és Andorka Péter alkotásában nem a legendák szereplője, hanem az érzelmektől és indulatoktól sem mentes, erős, bátor nő alakja bontakozik ki előttünk, aki a modern ember számára is érthető, szerethető, hús-vér személyiség.

A Rózsalány Erzsébet életének utolsó hét évéből villant fel néhány jelenetet: a türingiai fejedelmi udvar ármánykodásaival dacoló romantikus szerelmét az ifjú Lajos választófejedelemmel, sugárzóan szép családi életét, melynek a férj váratlan halála vet véget, a szegények szolgálatában vállalt önfeláldozását, csatlakozását a ferencesek közösségéhez. Hajnal Géza alkotása szorosan véve nem egyházi mű, a gördülékeny szövegbe azonban jól illeszkedik Szent Ferenc II. és VII. zsoltára. A cselekmény drámai fordulatait hűen követik a zenei fordulatok: Andorka Péter gregorián zsoltártónust, a népénekek dallamvilágát és a modern zenei műfajok széles skáláját vonultatja fel. Az eredmény operai igénnyel megformált darab, amely kiemelkedik a „számok egymás után” jellegű könnyűzenei struktúrából. A musicalt hallgatva Szent Erzsébet közelebb kerül a mai közönséghez, a fiatalok és az idősebbek szívéhez is.

A szolgáló szeretet szentje előtt tisztelgő, színpadi előadásra is kiválóan alkalmas zenemű a Ferences Rend alapításának 800. évfordulója alkalmából elegáns kiadásban, Schmal Róza grafikáival díszített szövegkönyvvel, két CD-n látott napvilágot a Don Bosco Ifjúsági Zenekar, a Pasaréti Szent Antal Énekkar és számos ifjú zeneakadémista, valamint Dévai Nagy Kamilla és a Misztrál együttes közreműködésével. A kiadvány megvásárolható a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány központjában (Budapest II., Margit krt. 23.). A ferencesek az eladásból befolyó összeget a rend szociális munkájának támogatására, rászoruló családok felkarolására, egyedülálló idősek gondozására, fogyatékkal élő fiatalok segítésére és hajlék nélkül maradottak étkeztetésére fordítják.

A CD bemutatójára november 13-án 19 órakor kerül sor a pasaréti Kájoni János Házban (Budapest II., Szilfa u. 4.).


Napi evangelium
Itt pedig nagyobb valaki van, mint Jónás.
  Lk 11,29-32

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

A Jézusról nevezett (Avilai) Szent Teréz szűz és egyháztanító
 
A nap 
szentje
 
1515-ben született Avilában. 19 éves korában lépett be az ottani Kármelbe. Igazi megtérését 1555-ben élte át, amikor az Üdvözítőt látta megostorozva. Elhatározta, hogy mindig a legtökéletesebbet igyekszik tenni és a szabályokat a leghűségesebben fogja megtartani. Ezen elhatározása vezette, amikor rendjének megreformálásakor a régi szigorúságot igyekezett visszaállítani. Már a szülői háztól is nagy irodalmi műveltséget hozott magával, ezt kamatoztatta vallásos műveinek megírásában klasszikus spanyol nyelven. Nagy szervezői tehetség is volt, az Egyház legjelentősebb női szentjei közé tartozik. 1582-ben halt meg. 1970-ben VI. Pál pápa az egyháztanítók közé emelte.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum