English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Megkezdődött a ferences vértanúk boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza
2011. november 28., hétfő 13:02

„Életüket adták, hogy nekünk életünk legyen.” Erdő Péter bíboros prímás ünnepélyes zsolozsma keretében megnyitotta a hét ferences vértanú, Károlyi Bernát és társai boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakaszát.

 
„Ferences testvéreink utat tapostak számunkra a XX. század viharaiban. Nyomdokaikban eljuthatunk Krisztushoz. Olyan út ez, amihez mérhetjük magunkat, életünk törekvéseit” – mondta Kálmán Peregrin, a november 27-én, vasárnap megnyitott boldoggáavatási eljárás viceposztulátora. Erdő Péter bíboros prímás a pasaréti templomban tartott ünnepélyes zsolozsmán rendelte el az eljárás egyházmegyei szakaszának megindítását. A zsolozsmát követően esküt tettek a főpásztor által kinevezett szakértők, akik az eljárást végző bizottság tagjai lesznek. Az ünnepségen részt vettek a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tagjai és az azon településekről érkezett zarándokok, ahol a vértanú szerzetesek 1944 és 1954 között mártírhalált haltak.

Ezen ünnepi vasárnap emlékezés is volt arra az 1950-es adventi első vasárnapra, amikor a templomból elhurcolták  Károlyi Bernát házfőnököt, korábbi kínai misszionáriust, aki 1954-ben a börtön embertelen bánásmódja következtében halt meg.

„A XX. századot a vértanúk századává avatják a diktatúrák, újraolvastatják Krisztus passióját”  – hangzott el a szertartáson. A ferences szerzetesek életéről szóló rövidfilm bemutatta azt a hét embert, akik nem hagyták cserben azt a népet, mely őket befogadta, holott tisztában voltak maradásuk következményeivel. Károlyi Bernát és hat társa személyében a magyar katolikus egyház boldoggá avatott vértanúit reméli tisztelni.

A vértanúk:
Körösztös Krizosztom (1909–1944)
Kovács Kristóf (1914–1944)
Hajnal Zénó (1900–1945)
Kiss Szaléz (1904–1946)
Lukács Pelbárt (1916–1948)
Kriszten Rafaelt (1899–1952)
 
 
Magyar KurírNapi evangelium
Hogyan adhatja testét eledelül nekünk?
  Jn 6,52-59

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum