English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Kezdetét vette az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a Fülöp-szigeteki Cebuban
2016. január 25., hétfő 15:17

2016. január 24-én helyi idő szerint délután 4 órakor megkezdődött a Fülöp-szigeteki Cebu városában az 51. Eucharisztikus Világkongresszus. A nyitó szentmisét Charles Maung Bo bíboros, pápai legátus mutatta be, kétszáz püspök és számos pap koncelebrált. Török Csaba teológus helyszíni tudósítása.

A nyitó szentmisére a Plaza Indipendencián került sor – a tér a spanyol korona hatalmát jelképező San Pedro-erőd előtt terül el. A háromszög alakú építmény erős falai, ágyúi egyrészt a tenger felől védték a kikötőt, másrészt a spanyol uralom alatt tartották a várost. A Fülöp-szigetek végül 1898-ban nyerte el a függetlenségét, s az erődöt a forradalom emlékhelyévé alakították át. Amikor a függetlenségi háború centenáriumán I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné felkeresték a távol-keleti államot, ide is ellátogattak, és lerótták tiszteletüket a hősök előtt.

A fiatal állam nem élvezett valódi függetlenséget: az USA fennhatósága alá került. A Magellán keresztje körüli főtér s az itt álló városháza a maga angol feliratával (Public service is public trust) ezt a kort idézi. A Fülöp-szigetek végül csak a japán hódítás, a II. világháború borzalmai után nyerte el függetlenséget, bár igazi demokrácia csak jóval később, a Marcos-rezsim bukása után alakult ki.


Az Eucharisztikus Világkongresszus nyitó szentmiséjére a másnapi lapok tanúsága szerint 300-350 ezer ember gyűlt össze. Ilyen sokan nem fértek el a Plaza Indipendencián (ahol csak a 72 országból érkezett 12 ezer regisztrált résztvevőnek, valamint a helyi szervezőknek, a házigazdáknak biztosítottak helyet a kijelölt szektorokban), a tömeg java része a környező utcákban, illetve a székesegyház előtti téren követte óriáskivetítők segítségével a liturgiát.

A szertartás előtt népviseletbe öltözött fiatalok mutatták be zenével, tánccal Cebu történelmét, hagyományait és vallásosságát. Ezt követően körmenetre került sor a Kisded Jézus (Santo Niño) képmásával.


A mise énekeit, ordináriumát Manoling Francisco jezsuita szerezte, részben helyi nyelvjárásban, részben a Fülöp-szigeteken közös kommunikációra használt angol nyelven. Meg kell jegyeznünk, hogy a filippínók kifinomult zenei érzékkel rendelkeznek, jó énekesek és táncosok, szívükből szinte spontán módon születnek a dallamok. Szertartásaik, imáik elképesztő zenei gazdagságról tanúskodnak.

A szentmise nyitóéneke és a liturgikus köszöntés után felolvasták a pápai legátus kinevezési dokumentumát, majd Cebu érseke, Jose Palma köszöntötte Charles Maung Bo bíboros legátust. Az évközi harmadik vasárnap imái és szentírási szakaszai hangzottak el, zömmel angolul. Emellett főként a spanyol és a tagalog jutott szóhoz, valamint az egyetemes könyörgésekben még azok a nyelvek, amelyek területéről a legtöbb küldött érkezett: a kínai, a francia és a portugál.


A mianmari pápai küldött szentbeszédében így fogalmazott: „Az Eucharisztia harmadik világháborúra hív a szegénység és a kegyetlenség ellen… egy olyan világ ellen, amelyben mind több fegyvert gyártanak, miközben félmilliárd embernek nincs mit ennie.” Bo bíboros hozzátette: a Fülöp-szigetek a világ „katasztrófa-fővárosa”: a szigetországot megannyi csapás, tájfun, földrengés sújtja szüntelenül. Népe mégis hisz, mégis töretlenül kitart a reményben, ezzel példát ad mindannyiunknak.

A szentmise végén, az ünnepélyes áldás és elbocsátás után a kongresszus himnusza hangzott fel, amelyet már az elmúlt napokban is számtalanszor lehetett hallani városszerte: „Krisztus bennünk dicsőségünk reménye”. A zenét Jay-arr F. Librando szerezte, s ez alkalommal a helyi fiatalok előadásában hangzott el, akik a papnövendékekkel együtt látták el a mise zenei szolgálatát.

A szabadtéri liturgiát nagyszabású tűzijáték követte, amely egyszerre köszöntötte az eucharisztikus Krisztust s mindazokat, akik elzarándokoltak Cebuba, hogy vele találkozzanak, róla elmélkedjenek egy egész héten át.


Fotó: IEC2016 Facebook-oldala

Török Csaba/Magyar KurírNapi evangelium
Ó, hitetlen nemzedék! Meddig maradjak még veletek?
  Mk 9,14-29

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Magallanes Szent Kristóf
 
A nap 
szentje
 
Mexikóvárosban született 1869-ben. A súlyos keresztényüldözés idején huszonnégy kereszténnyel együtt halt vértanúhalált. Közöttük papok és világiak voltak, akik megvallották Krisztus Királyt. 1927-ben haltak meg hitükért.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum