English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Pro Cultura Christiana-díjban részesült Szöllőssy Enikő
2016. március 1., kedd 16:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Szöllőssy Enikő szobrász- és éremművésznek. A kitüntetést a testület nevében a konferencia elnöke, Veres András szombathelyi megyéspüspök adta át március 1-jén Budapesten. A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet munkássága folyamán Szöllőssy Enikő a katolikus kultúra továbbadásáért végzett.


Szöllőssy Enikő szobrász- és éremművész 1939-ben született Budapesten. 1959 és 1960 között az Iparművészeti Főiskola, majd 1960 és 1965 között a Képzőművészeti Főiskola hallgatója. 1983 óta a FIDEM (Nemzetközi Éremművész Szövetség) magyar delegátusa.

Szöllőssy Enikő korunk egyik legkiemelkedőbb éremművésze. Nemzetközi elismertsége az 1983-as ravennai Dante Biennale óta vitathatatlan, ahol mások mellett az ő munkásságát is aranyéremmel díjazták. Műveiben az épített városi, valamint az organikus természeti elemekre egyaránt találunk utalásokat.
 
Filozofikus, egyedi hangvételű köztéri alkotásai és kisplasztikái mellett, rendszeresen készít a Magyar Nemzeti Bank felkérésére emlékérme terveket. Kiemelkedőek egyedi viaszveszejtéses öntészeti eljárással készült érmei, kisplasztikái, valamint digitálisan létrehozott képgrafikával is foglalkozik. Ő tervezte a Blattner Géza-díj érmét.
 
Ötletesen felépített munkáihoz sokféle anyagot használ. A kezdeti kisbronzok után a 70-es években színezett fa- és acélszobrokat, a 80-as években samott és fémkombinációkat, végül a 90-es években bronz-kő és bronz-samott plasztikákat készített. A különféle anyagok eltérő külső jegyeik és belső tulajdonságaik ellenére alkotnak egységet munkáiban.
 
Hívő, elkötelezett keresztény élete művészetében is megmutatkozik. Az ország számos templomában megtalálhatóak szakrális témájú alkotásai, többek között a pásztói római katolikus templom Szent Rita szobra, a Rózsadombi Krisztus Király Lelkészség keresztje és keresztúti stációi, a káposztásmegyeri római katolikus templomban található Pietà, valamint a debreceni Szent Anna Székesegyházban található kereszt.
 
Szöllőssy Enikő az avantgard művészet képviselőjeként a korábbi egyházművészeti irányzatok mellett megteremtette a modern művészet helyét a liturgikus térben.

Munkásságát nemzetközi és hazai fórumon is díjazták, többek között 1979-ben Munkácsy-díjat kapott, 1983-ban Ravennában a VI. Nemzetközi Dante Biennale aranyérmese lett, 1991-ben a soproni VIII. Országos Éremművészeti Biennále nagydíját, majd 1994-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét kapta meg.Napi evangelium
Ó, hitetlen nemzedék! Meddig maradjak még veletek?
  Mk 9,14-29

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Magallanes Szent Kristóf
 
A nap 
szentje
 
Mexikóvárosban született 1869-ben. A súlyos keresztényüldözés idején huszonnégy kereszténnyel együtt halt vértanúhalált. Közöttük papok és világiak voltak, akik megvallották Krisztus Királyt. 1927-ben haltak meg hitükért.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum