English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Befejeződött a püspöki konferencia tavaszi ülése
2016. március 3., csütörtök 15:25

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 1. és 2. között megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyen az alábbi témákat vitatták meg a testület tagjai.

A Konferencia immár hagyományos módon az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez országos szinten Tartós szeretet címmel. A hívek tartósélelmiszer felajánlásukat elhelyezhetik a templomokban az erre kijelölt helyen a jövő heti vasárnapi szentmise alkalmával és az azt követő hétköznapokon, március 6. és 13. között. Az idei évtől lehetőség nyílik rá, hogy az egyházmegyei karitász központokban is leadhassák adományaikat, valamint Budapesten a Szent István-bazilika mellett található Karitász emblémával ellátott teherautónál is várják a felajánlásokat minden nap 10 és 18 óra között. Adományaikat a Katolikus Karitász juttatja majd el a rászorulókhoz.

2016. január 24. és 31. között tartották a Fülöp-szigeteki Cebuban az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Az ünnepélyes záró szentmise végén Ferenc pápa videó-üzenetében bejelentette, hogy a következő, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten lesz 2020-ban. A világ minden részéről érkező, sok ezer küldöttet vendégül látó rendezvény szervezésével kapcsolatos feladatok koordinálására a Konferencia létrehozott egy 6 tagú püspöki bizottságot.

Az ülésen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tájékoztatta a konferencia résztvevőit a július 26. és 31. között Krakkóban megrendezésre kerülő Ifjúsági Világtalálkozó szervezéséről. Magyarországról eddig több mint 4500 fő jelentkezett a rendezvényre, hogy az Irgalmasság Rendkívüli Szentévében Ferenc pápával és a világ számos országából érkező fiatalokkal együtt ünnepeljék az élet örömét, a Mennyei Atya megbocsátó szeretetének ajándékát.

A püspökök testülete áttekintette a hazai katolikus egyházzene helyzetét és döntöttek arról, hogy keresni fogják a megújulás lehetséges módjait.

Egyházunk a 2016. évre, Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából jubileumi évet hirdetett, amely során szeretnénk ráirányítani a figyelmet egy olyan emberre, aki életével és cselekedeteivel példakép lehet mindannyiunk számára. Az MKPK az évforduló alkalmából állami és egyházi szakértők részvételével megrendezett ünnepi konferenciával is szeretne megemlékezni a tours-i püspökről, amelyre 2016. november 10-én a Parlament Felsőházi termében kerül sor.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate bizottsága által 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat idén újra Budapesten tartják szeptember 16. és 17. között. A rendezvény kiemelt témájaként a szervezők ezúttal Szent Márton példáját állítják az esemény középpontjába. Színes programokkal, valamint pályázatokkal szeretnék ráirányítani a figyelmet az irgalmasság lelki cselekedeteire.

 

Budapest, 2016. március 3.

 
Napi evangelium
Ó, hitetlen nemzedék! Meddig maradjak még veletek?
  Mk 9,14-29

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Magallanes Szent Kristóf
 
A nap 
szentje
 
Mexikóvárosban született 1869-ben. A súlyos keresztényüldözés idején huszonnégy kereszténnyel együtt halt vértanúhalált. Közöttük papok és világiak voltak, akik megvallották Krisztus Királyt. 1927-ben haltak meg hitükért.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum