English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Pro Cultura Christiana-díjban részesült Rieger Tibor
2016. december 7., szerda 11:23

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Rieger Tibor szobrásznak. A kitüntetést a testület nevében a konferencia elnöke, Veres András győri megyéspüspök adta át december 7-én, Budapesten. A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet munkássága folyamán Rieger Tibor a katolikus kultúra továbbadásáért végzett.


Rieger Tibor Gyálligeten született 1940. január 10-én. Szülei Csallóközbe, Alistálra, majd Királyfiatarcsára költöztek. A családot a II. világháború után 1946-ban áttelepítették Levélre és Tibor az általános iskolás éveit már itt töltötte.
„Már korán kitűnt, mennyire szeretek rajzolni, Szűkszavú gyerek voltam, későn kezdtem el beszélni, rajzolni sokkal korábban. A gyerekek örömmel rajzolnak, de az iskola a verbalitás felé tereli őket, s kikopik az eleve meglévő képesség. Úgy látszik, belőlem nem tudták kinevelni.”
A győri bencés gimnáziumba került 1954-ben, ahol Bánhegyi Jób tanította a művészettörténetet. Tőle megtanulta: szakralitás nélkül nem létezik valódi művészet – mint ahogyan valódi élet sem. Negyedikes gimnazistaként beiratkozott a győri képzőművészeti körbe, amelyet Alekszovics László vezetett. 1959-ben felvették a Képzőművészeti Főiskolára, itt Pátzay Pál tanítványa volt. Így emlékszik vissza akkori életszakaszára: „Fiatalkoromban a felfogásomtól egészen eltérő szellemi áramlatok uralkodtak. Fokozatosan ismertem föl a művészet vertikális irányát…”
Az egykori Pátzay-tanítvány a nyolcvanas évektől monumentális, köztérre állított körplasztikákat és középületekben elhelyezett domborműveket alkotott. Kiemelkedő műve a pannonhalmi bencés apátság bazilikájának millenniumi kapuja, a mosonmagyaróvári 1956-os emlékmű és a kecskeméti II. világháborús áldozatokra emlékező dombormű, a balatonboglári Teleki Pál szobor, de nevéhez fűződik a győri Szent György-díszkút, valamint Czuczor Gergely és Jedlik Ányos tudós szerzetes tanárok szoborkettőse is.
Számos egyéni és válogatott csoportos kiállításon szerepeltek és közgyűjteményekben, így például Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában vagy Győrben a Xantus János Múzeumban) láthatóak művei.
Önmaga így vall a kisplasztikák és a köztéri szobrok viszonyáról: „A köztéri szobor rengeteg kompromisszumot kíván: meghatározza a társadalmi elvárás, a megrendelő igénye, a környezet, ahová kerül. A kisplasztika ezzel szemben szabad műfaj.”
Jelenleg Óbudán alkot. Mintegy félszáz szobra, alkotása díszíti hazánk köztereit és épületeit, amelyek elkészítésére megbízásait zömmel pályázat útján nyerte el. Ez a nagyszámú pályázati siker szobrászati leleményét dicséri, amely a megvalósítás fokozott figyelmével, a minden részletre kiterjedő alapossággal és műgonddal teljesedett ki. Művei több magyarországi városban, így például Budapesten, Győrben, Levélen, Niklán, Hévízen, Kecskeméten, Mosonmagyaróváron, Pannonhalmán vagy Szentlőrincen is megtalálhatók, de országhatárainkon túl, Bécsben, az Irgalmasrendi Kórházban is látható az általa megformált Mindszenty József bronz mellszobor.
Kimagasló képzőművészeti munkásságával több elismerést szerzett: 1997-ben Pro Urbe Mosonmagyaróvár, 2002-ben M.S. mester díjat, 2004-ben Pátzay Pál emlékérmet, 2006-ban Győr-Moson-Sopron megye Kormos István díjat kapott. Levél Község Díszpolgára lett 2010-ben. A Szent Márton-, a Szervátiusz Jenő-, a Magyar Örökség-díj és a Ravenna város aranyérme kitüntetések mellé 2015-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is.
Életművéből 2016-ban egy negyven alkotást bemutató kötet jelent meg, amely Prokopp Mária tanulmányaival abban segíti az olvasás közben a képeket is szemlélőt, hogy „a keresztény világnézet csodálatos boltozatára” is föltekintsen.
„Szerencsésnek érzem magam, Hiszem, hogy a földi világból nem lehet csak úgy, fizetés nélkül kilépni. A túlsó parton vár ránk valami, de hogy nem a megsemmisülés, abban bizonyos vagyok.”
Napi evangelium
Én vagyok a jó pásztor.
  Jn 10,11-18

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár

2018. április 22., vasárnap
Kocsis Fülöp metropolita diakónussá szenteli Szirmai Mátét.


2018. április 22., vasárnap
Püspöki szentmise az Esti8-ason


2018. április 22., vasárnap
Szent II. János Pál hajereklyéje érkezik Tolnára


2018. április 23., szombat
Püspöki szentmise Nagyatádon


2018. április 25., szerda
Szabadegyetemi előadás Pécsett


2018. április 25., szerda
KönyvbemutatóPPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum