English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A Szent László-év programjai egyházmegyei felbontásban (frissítve)
2017. április 26., szerda 11:18

Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben csatlakozva az állami eseményekhez, az egyházmegyék különböző rendezvényekkel kapcsolódnak be a programsorozatba, amelyekről az alábbi összefoglalóban tájékozódhatnak.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Június 24-én, szombaton a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Szent László-évhez kapcsolódó központi rendezvénye Szabolcs községben, a szabolcsi földvár mellett felállított tábori oltárnál lesz, ahol 10 órától katekézist tartanak, majd 11 órától ünnepi szentmisében emlékeznek meg Szent László trónra lépésének 940., a Szent László király által összehívott szabolcsi zsinatnak 925. évfordulójáról. A szentmisére, amelynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz, az MKPK tagjai, valamint a határon túli egyházmegyék püspökei is meghívást kapnak. A Miskolci egyházmegye bekapcsolódik ezen rendezvényekbe.


Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
A Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa kezdeményezésére hirdette meg a Miniszterelnökség a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a Szent László emlékévet. Ebből az alkalomból a Kelet-Pesti Tankerületi Központ és az általa fenntartott kőbányai általános iskolák és gimnáziumok egész évre szóló programsorozatra készülnek. Néhány program az eseménysorozatunkból: Szent László nemzetközi történelmi verseny magyarországi fordulójának megrendezése Kőbányán a Nemzetpolitikai Államtitkárság felkérésére, Utcakoncert a Kőbányai Szent László Plébánia erkélyén, Donizetti: Parafrasy del Christus opera ősbemutatója a Kőbányai Szent László Templomban az Esterházy Magánalapítvány támogatásával, Szent László nyomában kerékpártúrák országon belül és határon túl, Szent Efrém Férfikar nagykoncertje, „Mindent vagy semmit” műveltségi vetélkedő Szent Lászlóról pedagógusoknak és diákoknak, különféle művészeti pályázatok kiírása általános- és középiskolásoknak. A rendezvénysorozat fővédnöke: Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, védnökei: Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Révész Máriusz kormánybiztos. Az emlékév eseményei megtalálhatóak www.szentlaszloev.hu weboldalon. A rendezvény házigazdája: dr. Fekete Ildikó tankerületi igazgató, kérésünkre a kőbányai Lefi Cukrászda elkészítette Szent László tortáját, a kőbányai Torockó Vendéglő a Szent László tálat, az Esterházy Magánalapítvány pedig Szent László borát.


Győri egyházmegye
Május 25-én, csütörtökön 17.30 órakor Győrben a Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.) tartják a Szent László-estek harmadik alkalmát. „Szent László kultusza Litvániában” címmel előadást tart Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője.
Május 26-án, pénteken 16 órakor a Szent László Látogatóközpontban (Győr, Káptalandomb 11.) Veres András győri megyéspüspök nyitja meg a Szent László rajz- és tárgyalkotó pályázat kiállítását. A Katolikus Pedagógiai Intézet Szent László emlékévhez kötődő országos rajz- és tárgyalkotó pályázatot hirdetett meg a katolikus köznevelési intézmények különböző korosztályú gyermekei, tanulói számára. A kiállítás a legjobb alkotásokat mutatja be a nagyközönségnek. Június 25-én, vasárnap 16 órakor Mosonmagyaróváron, a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánián Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutat be, majd ezt követően megáldja az egykori Szent László-templom alapjait jelző köveket és az ehhez tartozó emléktáblát.
Június 26-án és 27-én, hétfőn és kedden tartják Győrben a Szent László-év központi rendezvénysorozatát.
Június 26-án, hétfőn 10–17 óra között Győrben a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben (Aradi vértanúk útja16.) tudományos konferenciát rendeznek, valamint könyv- és filmbemutatót tartanak. 17 órakor a PPKE BTK Boldog Özséb Színtársulata előadja Illei János: „Salamon király, Lászlónak foglya” című zenés történeti játékát. 18.30 órakor ünnepi vesperást mondanak Veres András győri megyéspüspök vezetésével a Dunakapu téri szabadtéri színpadnál, majd ezt követően ugyanitt 20 órakor Bogányi Gergely és a Győri Filharmonikus Zenekar koncertje hallható, valamint Kiss Gy. László tárogatóművész szerenádja a Püspökvár tornyából.
Június 27-én, kedden Győrben a Dunakapu téren 10–13 óra között Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével ünnepi szentmisét tartanak, majd hagyományos körmenetet a Szent László-hermával. A szentmisén koncelebrálnak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői. 19 órakor a Ghymes együttes ad koncertet.
Szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor Győrben a Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.) tartják a Szent László-estek negyedik alkalmát. „Dél-itáliai Szent László-ábrázolások” címmel előadást tart Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár.
Október 19
-én, csütörtökön 17.30 órakor Győrben a Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.) tartják a Szent László-estek ötödik alkalmát. „Kárpát-medencei Szent László-ábrázolások” címmel előadást tart Székely Zoltán művészettörténész, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója.
November 23-án, csütörtökön 17.30 órakor Győrben a Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.) tartják a Szent László-estek hatodik alkalmát. „Él(tethet)ő irodalmi és zenei emlékek Szent László királyról az 1192 és 1850 közötti időszakból” címmel előadást tart Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának habilitált docense.


Hajdúdorogi egyházmegye
Október 14-én és október 15-én a hívek zarándoklaton vehetnek részt Debrecenből Nagyváradra a hajdúdorogi egyházmegye szervezésében.

Kaposvári Egyházmegye
Június 24-én, szombaton Kaposváron Varga László, az egyházmegye új főpásztora diakónus szentelést tart az az egyházmegye védőszentjének ünnepén.
 
Katonai Ordinariátus
Szent László Katonai Zarándoklat Somogyváron.  zarándoklat mottója: A Szent hitével és a harcos bátorságával! A zarándoklat fővédnöke: Dr. Simicskó István Magyarország Honvédelmi Minisztere, védnökei: Varga László kaposvári megyéspüspök, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar Főnök, Móring József Attila országgyűlési képviselő, dr. Neszményi Zsolt Somogy Megyei Kormányhivatal, kormánymegbízott, Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere. A zarándoklat eseményein való részvétel regisztrációhoz kötött, melynek részleteiről a Katonai Ordinariátus honlapján található bővebb felvilágosítás. A zarándoklat főbb eseményei:
Június 26-án, hétfőn egész napos lelki felkészülés katonáknak.
Június 27-én, kedden 7 órakor 12 km-es gyalogmenet indul a Somogyvámosról a zarándoklat ünnepi szentmiséjére. 10.30 órakor katonai tiszteletadással bemutatott ünnepi szabadtéri szentmise a Somogyvári Nemzeti Emlékhelyen. A szentmise főcelebránsa: Varga László kaposvári megyéspüspök. Szentbeszédet mond: Bíró László tábori püspök. Délután különböző programok várják a felnőtteket, gyermekeket: MH Budapest Helyőrség Dandár Különleges Díszelgő Csoport bemutatója, Szablyavívó bemutató, Langaléta Garabonciások műsora, katonai szervezetek és intézmények szimultán bemutatói különböző helyszíneken, valamint Lovagi 6 próba, hagyományőrzők bemutatkozása, íjászat, sportlövészet, kisgyermekeknek játszóház. 15.30 órakor tombola játék, majd 16.15 és 17 óra között a Kaláka együttes ad koncertet.
 
 
Pécsi Egyházmegye
A Pécsi Püspökség a Szent László emlékévben elindítja a „Sz/Ékes Pécs” múzeumlátogatási programot, amelynek keretében egész évben ingyenes a belépés a Pécsi Püspökség látogatható egységeibe minden pécsi városlakó számára, aki bemutatja városát, elhozza rokonait, vendégeit, partnereit. A szent király vendégszeretetének is emléket állítva a püspökség célja, hogy a pécsiek büszkén mutathassák be vendégeiknek a város értékeit. A pécsi lakcímkártya bemutatásával a pécsi lakosok látogatásai ingyenessé válnak abban az esetben, ha ismerőseiket, rokonaikat kísérik. Látogatható egységek: Pécsi Székesegyház, Dzsámi, Püspöki Palota, Dóm-kőtár, KincsTár.
 

Szeged-Csanádi Egyházmegye
Április 29-én és április 30-án, szombaton és vasárnap Szent László zarándoklat indul Nagyváradra, az egyházmegye plébániáin tevékenykedő aktív civilek részvételével.
Május 1-jén, hétfőn van a Szent László alkotópályázat beadási határideje, amelynek díjkiosztó ünnepségét június 11-én Te Deum keretében tartják.
Május 14-én, vasárnap egyházközségi buszos zarándoklatot szerveznek Nagyváradra.
Június 22. és 25. között egyházmegyei családi Nyári Egyetemet tartanak Gyulán, a kerettörténetét Szent László élete adja. Nyáron Szent László búcsút rendeznek Mórahalmon.
A mórahalmi Szent László Király plébánia "névadóhoz" kapcsolódó ünnepi rendezvényei a következők lesznek:
Június 26-30 között és július 3-7 között - "Szent László utódai" címmel hittan táborokat szerveznek. Július 2-án, vasárnap 10 órakor a Szent László Király templom búcsúünnepét tartják, a nyár folyamán kiállítást szerveznek a Szent László parkban, a fürdő előtti részen (pontos részletek egyeztetés alatt).
Augusztus 19-én, szombaton „Szent István Kenyere” címmel térségi búcsút tartanak.
Szeptember 10-én Szent László Családi nap lesz a Tágas Tér fesztiválhoz kapcsolódóan.

 
Székesfehérvári Egyházmegye
Május 29-én, hétfőn 17.30 órai kezdettel kerül sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban (Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.) a „Szent László horvát és magyar szemmel” címet viselő előadássorozat első előadására, amelyet a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával a Szent László emlékévben indít a Lovagkirály emlékére. A nyitó előadás címe: „Énekek Szent László királyról”. Előadó: Medgyesy S. Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának adjunktusa.

Veszprémi Főegyházmegye
Július 1-jén, szombaton Márfi Gyula érsek főegyházmegyei zarándoklatot vezet Búcsúszentlászlóra.


Napi evangelium
Jaj, neked, Korozain! Jaj, neked, Betszaida!
  Mt 11,20-24

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Zoerard András és Benedek remeték
 
A nap 
szentje
 
Mindketten a Zobor-hegy alatti kolostorban éltek, majd remeteségben vonultak a Vág mellé, a szkalkai barlangba. Zoerárd-András lengyel volt. Ő halt meg előbb, 1010 körül. Holttestét felvitték a nyitrai Szent Emmerán-templomba. Benedek túlélte mesterét és tovább folytatta remeteéletét. Rablók oltották ki életét, mert azt hitték, hogy kincset rejteget. Ő is ott nyugszik társával együtt Nyitrán. 1083. július 17-én avatták szentté őket.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum