English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Sajtótájékoztatót tartottak a KATTÁRS és a Szent László-napok győri programjairól
2017. május 11., csütörtök 12:47

A Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) és a Szent László-napok várható győri eseményeiről Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Székely János püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit május 9-én Győrben.

„Európa a legélhetőbb helyek egyike a Földön. Ennek a legfőbb oka, hogy az európai társadalom a kereszténység gyökereiből jött létre” – kezdte tájékoztatóját Székely János esztergom-budapesti segédpüspök. A KATTÁRS pont azt szeretné megmutatni, hogy ezt az élhető emberi világot az evangéliumból fakadó hit és meggyőződés hozta létre. A hit emeli az egyes embert és a családot is a korlátai fölé. Ha nincs a jogrendszerünk és a szokásaink mögött az erkölcs, a hit ereje, a társadalom összeomlik. Az idei KATTÁRS középpontjában a család áll, jelmondata pedig Ferenc pápa nyomán ez lesz: A család szeretete az Egyház öröme.

Egyre kevesebb házasságot kötnek, egyre kevesebb gyermek születik, sok fiatal nem is érti, miért kötelezze el magát. A család válsága mögött egy mély emberi válság húzódik. A KATTÁRS meg szeretné mutatni azt a titkot, melyből a család táplálkozni tud. A magyar kereszténység történetében sok szent életű embert és családot találunk, köztük Szent Istvánt, Boldog Gizellát, Szent Imrét és Szent Lászlót. A KATTÁRS során bemutatkoznak a Katolikus Egyház családmozgalmai. Ezek a közösségek a „pozitív deviancia” szigetei, ők tesznek tanúságot arról, hogy családban és hűségben élni öröm. A három nap során a családokkal foglalkozó előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket is meghallgathatnak az érdeklődők.

Veres András győri megyéspüspök a Szent László-ünnep részleteiről beszélt. A győriek életében június 27. mindig megkülönböztetett nap volt, a jubileum alkalmából – a szent uralkodó trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója van – most kétnaposra tervezték a rendezvényt. A KATTÁRS tematikája szintén kapcsolódik Szent László személyéhez is, hiszen a szent király egyben családfő is volt.

Az ünnepségsorozat igyekszik tudományos, szakrális és szórakoztató is lenni egyszerre. A közreműködők mindegyike a maga területén a legmagasabb színvonalat képviseli. Tudományos konferencia mutatja be a Szent László koponyaereklyéjén 2011-ben elvégzett vizsgálat eredményeit. A színház kedvelői Illei János Salamon király, Lászlónak foglya című történeti játékát nézhetik meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara Boldog Özséb Színtársulatának előadásában. Este a vesperás elimádkozása után Bogányi Gergely és a Győri Filharmonikus Zenekar ad koncertet. Másnap délelőtt ünnepi hálaadó szentmisére kerül sor az MKPK tagjainak és azon határon túli püspököknek részvételével, akik Szent László egykori birodalmának mai területén élnek.

A Szent László-napok jelmondata Prohászka Ottokár székesfehérvári püspöktől származik: „Lászlóban lett kereszténnyé és szentté…”, mely természetesen Magyarországra utal. „Bízom benne, hogy ez az ünnep nemcsak a Szent László iránti tiszteletet fogja növelni, de az emberek lelkében egy olyan Szent Lászlótól megihletett újjáalakulást és elköteleződést eredményez, mely biztosíthatja, hogy Szent László öröksége tovább éljen” – fejezte be a programsorozat ismertetését Veres András püspök.

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész – aki a saját maga által tervezett hangszeren játszik majd – hangsúlyozta, hogy Szent László harcos szellemiségét megőrizni, keresztény örökségét életben tartani ma különösen fontos. Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője számára Szent László személye a hősiesség, a tisztesség és a jog megtestesítője. Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy a zenekar nagy szeretettel működik közre az ünnepi koncerten. A művészek Csajkovszkij B-moll zongoraversenyét, Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát – melyben a Himnusz és a Szózat dallamai is felcsendülnek –, és Liszt Ferenc Les Préludes című szimfonikus költeményét adják elő.

Szarka Gyula Kossuth-díjas zenész, a Ghymes együttes tagja kiemelte, hogy a hagyomány tisztelete mellett annak „használatára” is figyelmet kell fordítani, a Ghymes együttes pedig mindig erre törekedett. Ferencz Péter, a Helyes_Beat zenekar vezetője azt hangsúlyozta, hogy Istent dicsőítő zenéjükkel a keresztény értékeket és a bibliai igazságokat szeretnék közelebb vinni az emberekhez.

A Katolikus Társadalmi Napokat június 25. és 27. között, a Szent László-napokat június 26–27-én rendezik meg. Mindkét esemény helyszíne a győri Dunakapu tér lesz.

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar KurírNapi evangelium
Jaj, neked, Korozain! Jaj, neked, Betszaida!
  Mt 11,20-24

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Zoerard András és Benedek remeték
 
A nap 
szentje
 
Mindketten a Zobor-hegy alatti kolostorban éltek, majd remeteségben vonultak a Vág mellé, a szkalkai barlangba. Zoerárd-András lengyel volt. Ő halt meg előbb, 1010 körül. Holttestét felvitték a nyitrai Szent Emmerán-templomba. Benedek túlélte mesterét és tovább folytatta remeteéletét. Rablók oltották ki életét, mert azt hitték, hogy kincset rejteget. Ő is ott nyugszik társával együtt Nyitrán. 1083. július 17-én avatták szentté őket.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum