English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Megkezdődött a Katolikus Társadalmi Napok programsorozata
2017. június 25., vasárnap 20:25

Ünnepi megnyitóval kezdődött el június 25-én 14 órakor az idei Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) a győri Dunakapu téren. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által szervezett rendezvény ez évi mottója: „A családban megélt szeretet öröme az Egyháznak is öröme” (Amoris laetitia) – a KATTÁRS idei központi gondolata a család témája. A Szent László-évet is ünneplő rendezvény színes programját kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, játékok és konferenciák alkotják, melyet idén sport, ifjúsági, gyerek- és interaktív programok is kiegészítenek.


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ötödik alkalommal rendezi meg a Katolikus Társadalmi Napokat, amelynek fő célja bemutatni minden érdeklődő számára az Egyház társadalmi tanítását. Először 2013-ban Budapesten, majd 2014-ben Miskolcon, 2015-ben Debrecenben, az előző évben újra Budapest adott otthont a rendezvénynek. A kétnapos eseményt idén Győr városa látja vendégül június 25. és 27. között a Dunakapu téren. A korábbi évekhez hasonlóan az idei KATTÁRS elsősorban azt szeretné bemutatni, hogy a Katolikus Egyháznak az evangélium alapján van megoldása a mai kor társadalmi kérdéseire és problémáira.

Ma, amikor egyfajta kultúrharc folyik az emberi lelkekért, oly módon, hogy igyekeznek megrendíteni a legalapvetőbb és legtermészetesebb emberi közösségek, a házasság és a család alapjait, nagy szükség van ilyen rendezvényekre, ahol megerősíthetjük azokat, akik még nem veszítették el az alapvető értékrenddel való természetes kapcsolatot, és ugyanakkor artikuláltan megfogalmazhatjuk ezekről a katolikus véleményt az egész társadalom felé. Különösen öröm számunkra, hogy a rendezvény kapcsolódik a Szent László Jubileumi évhez, amely mindnyájunkat meg akar erősíteni az Istennel és a nemzettel való kapcsolatunkban. Meggyőződésünk szerint ugyanis élő hitre lehet építeni hűséges házasságot és áldozatos családi életet, amelyek alapjai a nemzet fejlődésének is – ezekkel a szavakkal köszöntötte a rendezvény hivatalos megnyitó ünnepségen az egybegyűlteket Veres András győri megyéspüspök, a rendezvény egyházi fővédnöke.

Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete, a rendezvény védnöke beszédében elmondta, nagyon öröm számára, hogy ez a rendezvény a családra, valamit az Egyháznak a családok iránti küldetésére irányítja a figyelmet. Napjainkban Európában egyre kevésbé tartják fontosnak a családot. Az Egyház szerepe kulcsfontosságú, Magyarország szentszéki nagyköveteként a munkája miatt is megtapasztalta, hogy a családdal és a házassággal kapcsolatos gazdag múltjára építve az Egyház lehet az a hajó, amellyel a család intézménye biztonságban révbe érhet a XXI. században is.

Székely János kinevezett szombathelyi püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke Szent II. János Pál pápa szavait idézve kiemelte: „Ne féljetek, nyissátok meg, tárjátok ki a kapukat Krisztus előtt. A társadalmi élet, a kultúra széles világának kapuit. Krisztus tudja, mi lakik az emberben, egyedül Ő tudja. Európa ebből a kegyelmi kincsből, fényből, az Evangélium erejéből született meg valaha. Voltak emberek és népek, akik kinyitották kapuikat Krisztus előtt. Addig élhet a kultúránk, amíg ez a kapu nyitva áll. A KATTÁRS ezt a kaput szeretné nyitogatni, itt Győrben is és hazánkban mindenütt szeretnénk, ha minél több család, minél több emberi szív kapuja kinyílna a Teremtő, az élet forrása felé. Ez a néhány nap szolgáljon arra, hogy nyissuk ki szívünket Krisztus előtt.”

A rendezvény első napján, június 25-én 15 órától a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban Család, légy az, ami vagy! (Familiaris Consortio III.17.) címmel nemzetközi konferenciára várták az érdeklődőket.

A rendezvény teljes programja az alábbi linket érhető el:
http://www.kattars.hu/program/kattars-2016

Folyamatos tudósítás a rendezvényről:
www.facebook.com/katolikustarsadalminapok

 

Kép: Fehér János, Kéri Marietta

 
Napi evangelium
Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek!
  Mt 7,1-5

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum