English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Péterfillérek gyűjtése
2017. június 30., péntek 10:45

A Magyar Katolikus Egyház június 29-e, Szent Péter és Pál apostolok ünnepe utáni első vasárnap, idén július 2-án tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. A befolyt összeget a Szentatya karitatív céljaira fordítják.

Ferenc pápa példával jár előttünk az anyagi javak értékének helyes megítéléséről és felhasználásáról. Örömmel társulunk hozzá ezen a vasárnapon, hogy ezáltal is megéljük a közösséget a világegyházzal.
 
Tavaly a magyar egyház közel 56 millió forintnyi adományt küldött a pápa karitatív céljaira. A Szentszék a hagyományos templomi gyűjtés mellett más módokon is elfogadja a hívek felajánlásait. Lehet banki átutalással segíteni a pápa által támogatott rászorulókat (számlaszám: FinecoBank S.p.A. IT 52 S 03015 03200 000003501166 EUR, bic: FEBIITM1, swift: UNCRITMM, tárgy: Obolo di San Pietro (Peter’s Pence), név és teljes lakcím feltüntetésével), sőt postán, csekken is fogadja a Szentatya az adományokat a Città del Vaticano 00120 címen.

A péterfillérek gyűjtése a VIII. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a Szentatyának. Ekkortól alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban általánossá vált a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt. Noha a reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a XIX. században újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált, ekkortól már kizárólag karitatív tevékenységre használták fel a befolyt összeget. Magyarországon 1993-ban indult újra a gyűjtés a korábbi évtizedek állami akadályainak megszűnésével.Napi evangelium
Az apostolok elmentek s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg.
  Mk 6,7-13

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár

2018. július 11., szerda
35. Egerszalóki ifjúsági találkozó


2018. július 15., vasárnap
Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe


2018. július 15., vasárnap
Érseki szentmise Tarcalon


2018. július 15., vasárnap
Egerszalók Kármelhegyi Boldogasszony búcsújaPPKEA nap szentje

Szent Bonaventura püspök, egyháztanító
 
A nap 
szentje
 
Bonaventura 1218-ban született Viterbo közelében. Gyermekkorában Assisi Szent Ferenc gyógyította meg súlyos betegségéből, ő adta neki a Bonaventura nevet is. Párizsban tanult. (Akkoriban ott tanult Aquinói Szent Tamás is.) Később ott kapott tanári katedrát is. 25 éves korában a ferences rendbe lépett, amely őt 1257-ben megválasztotta 7. rendfőnökének. Nagy bölcsességgel vezette rendjét haláláig. Őt tekintik a rend második alapítójának. X. Gergely pápa albanói bíboros-püspökké nevezte ki. 45 könyve maradt ránk. Szent Tamás mellett Őt tekintjük a középkor legjelentősebb hittudósának. AII. lyoni zsinaton nagy része volt abban, hogy létrejött a görögökkel való unió. Meghalt 1274. július 15-én Lyonban, közvetlenül a zsinat bezárása után.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum