English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Türingiai is Szent Erzsébet
2006. augusztus 31., csütörtök 09:10

Árpád-házi Szent Erzsébetet nemcsak a magyarok, hanem a németek is sajátjukként tisztelik. Bizonyíték erre, hogy miközben az MKPK a szent születésének 800. évfordulója alkalmából a 2007-es esztendőt jubileumi évvé nyilvánította, a német kormány augusztus közepén ezen évforduló alkalmából 10 eurós emlékérem kibocsátásáról döntött.

 

A német pénzérmét, amely 18 grammos és 925 ezrelék finomságú ezüstből készül, Barbara G. Ruppel tervezte, és a berlini állami pénzverde adja ki 2007 novemberében. Az emlékérem hátlapja Szent Erzsébet életútját négy motívummal jeleníti meg. Míg a szegények táplálása két képben az alsó felén látható, addig életének két fontos állomását egy-egy épület szimbolizálja a felső részen. Az érme középpontjában Szent Erzsébet gótikus szoborra emlékeztető alakja áll. A hátlap körfelirata: „Türingiai Erzsébet 800. születésnapja”.

Az érem előlapján egy aprólékosan kidolgozott, szintén gótikusan ábrázolt sas látható, körülötte 12 csillag. Simára csiszolt szélén a következő mélynyomat olvasható: „Meg kell örvendeztetnünk az embereket”.

A német kezdeményezéshez hasonlóan a Magyar Posta bélyeg kibocsátását tervezi a Szent Erzsébet emlékév alkalmából. A magyar bélyeg előre láthatólag 2007 májusában lát napvilágot.(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Hogyan adhatja testét eledelül nekünk?
  Jn 6,52-59

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum