Kenethozókról elnevezett nõi monostor

Sajópálfala

A közösség hivatása: a keleti monasztikus szerzetesség
Kenethozók
Szent II. János Pál pápa Kelet világossága címû enciklikájának buzdító szavai adták meg a rendszerváltás utáni években a bizonyosságot, hogy a keleti katolikusoknak az a szerepük az Egyházban, hogy gazdagítsák a katolikus világot a saját rítusukhoz való hûséggel, annak minél mélyebb felfedezésével és megélésével. Ezekben az években – többszázéves szünet után – el is indultak kezdeményezések hazánkban a keleti monasztikus szerzetesség újraalapítására.

A megalapozó elsõ három évet a franciaországi bizánci rítusú kármelben töltötték a nõvérek. Ez a közösség több szempontból is ideális fészek volt a fejlõdéshez, nagy hangsúlyt kap ugyanis a szerzetesi életükben a rítushoz való hûség és a keleti lelkiségi hagyomány felfedezése.

A három év letelte után három nõvér indult vissza Magyarországra. Több monostort végiglátogatva (a kétrítusú belga chevetogne-i bencés monostortól a román moldáviai szerzetesfalvakon át, hosszabb-rövidebb idõt eltöltve az érdi ciszterci monostorban és a magyarszéki kármelben) újabb három évre a megüresedett dámóci Feltámadásról elnevezett monostorban folytatta a közösség a formálódási idõszakot. Hosszabb tapasztalatszerzésre még a lembergi sztudita monostorban adódott lehetõség, ahol már egy erõs görögkatolikus közösség fogadta be a nõvéreket.

Monostor
        megáldásAz idõközben megalakult Miskolci Egyházmegye részévé válva, alapítóként a miskolci püspök, Dr. Orosz Atanáz tette meg a további fontos lépéseket. Typikont, azaz szerzetesi szabályzatot adott a közösségnek és Sajópálfalára, az egyházmegye búcsújáró kegyhelyére monostort építtetett a nõvérek számára, ahová 2016 áprilisában már be is költözhettek.

A monostor a Szent Kenethozók tiszteletére van felszentelve, akik példaként állnak a szerzetesnõvérek elõtt mint Krisztus Urunk föltámadásának elsõ tanúi. Hivatásukból fakadó életformájukkal a monostor lakói is arra kaptak meghívást, hogy errõl a misztériumról tegyenek tanúságot.

A szerzetesnõvérek napjait a zsolozsma végzése, a kétkezi munka határozza meg a testvéri közösségben, a keleti monasztikus eszmény szellemében.

"A keleti szerzetesség – azzal a szándékkal, hogy Isten végleges színelátásának várásával átformálja a világot és az életet – elõnyben részesíti a megtérést, az önmegtagadást, a szívbeli töredelmet; a hészükhia, azaz a belsõ béke keresését; a szüntelen imádságot, a böjtöt és az éjszakai virrasztást, a lelki harcot és hallgatást, az Úr jelenléte fölötti húsvéti örömöt és végsõ eljövetelének várását, az önátadást és a vagyonról való lemondást, ahogy ezt egy kolostor szent közösségében vagy a remeteség magányában megélik." (Szent II. János Pál pápa: Vita consecrata, 6)

Jel ikon

Egyházmegyei jogú nõi szerzetesi intézmény
A monostor jogi személy.

Kenethozókról elnevezett nõi monostor
Vaszkun Anasztázia elöljáró
Cím: 3714 Sajópálfala, Rákóczi u. 10/A
Honlapcím: kenethozokmonostor.hu