English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

2015

Vissza az évszámokhoz

2015-ben Háromszáz éve annak, hogy elkezdődött a katolikus hitélet visszatérése Debrecenbe. Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a 2015-ös évet emlékévvé nyilvánította.
január 5. Elhunyt Tarjányi Zoltán, a PPKE Hittudományi Karának professzora, erkölcsteológus. 1999-2001-ig az Új Ember főszerkesztője, 2005 óta a Teológia szakfolyóirat főszerkesztője volt.
január 13-15. A Hittani Kongregáció vezetőinek és az európai püspöki konferenciák hittani bizottsági elnökeinek találkozója a Esztergomban.
január 16. Az MKPK és a MEÖT közös nyilatkozatában a leghatározottabban elítélik a Charlie Hebdo hetilap szerkesztősége elleni véres önbíráskodást. Mások vallási, nemzeti vagy kulturális érzékenységének szándékos provokálását és a közösségek elleni gyűlöletkeltést éppúgy elfogadhatatlannak tartják.
március 1. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Kárpátalján kialakult súlyos helyzet miatt a katasztrófaalapból 10 millió forint értékben gyorssegélyt nyújt, március 15-én pedig gyűjtést tartanak  minden katolikus templomban.
március 8-24. A máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulója alkalmából a kegyképet körbeviszik az országban.
március 20. Ferenc pápa a Magyar Katolikus Egyházon belül a bizánci rítusú katolikusok számára megalapítja a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat. A Hajdúdorogi Egyházmegyét, Debrecen székhellyel metropolitai székké emelte, első metropolitájává Kocsis Fülöpöt nevezi ki. 
A Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emeli, megtéve a Hajdúdorogi Metropolitai Szék szuffragáneus egyházmegyéjévé. Első püspöke Orosz Atanáz. A pápa megalapítja továbbá a bizánci rítusú katolikusok számára a Nyíregyházi Egyházmegyét, a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből, és apostoli adminisztrátorává kinevezi Orosz Atanáz püspököt.
április 15. 25 éve állt helyre Magyarország és az Apostoli Szentszék diplomáciai kapcsolata. Ebből az alkalomból konferenciát tartanak Budapesten, a parlamentben.
május 11. Erdő Péter bíboros és Spányi Antal püspök Budapesten átadja a Stephanus-díjakat, amelyet ebben az évben André-Joseph Léonard belga érsek és Kányádi Sándor költő kap.
május 22. Pro Familiis díjat ad át Bíró Lászlónak, az MKPK családreferens püspökének Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
június 2. A Püspöki Kar által 100 évvel ezelőtt végzett felajánlás évfordulóján, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai szentmise keretében ajánlják fel Magyarországot Jézus Szentséges Szívének a Szent István-bazilikában.
június 12. Beiktatják tisztségébe a Ferenc pápa által megalapított görögkatolikus Hajdúdorogi Metropólia vezetőjét, Kocsis Fülöp érsek-metropolitát Debrecenben.
június 18. Veres András püspök vezetésével sajtótájékoztatót tartanak Budapesten Ferenc pápa Laudato si című, Rómában aznap megjelent új enciklikájáról. Az enciklikában a pápa fontosnak tartja, hogy a katolikusok a többi kereszténnyel, istenhívővel és a nem hívőkkel együttműködve gondolkodjanak az ökológia kérdésében.
augusztus 17. Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek életének 89. évében elhunyt. Temetését augusztus 22-én tartják.
szeptember 2. Az MKPK őszi rendes ülésén megválasztják az új tisztségviselőket: A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Veres András szombathelyi megyéspüspök, alelnöke Udvardy György pécsi megyéspüspök, az Állandó Tanács választott tagjai pedig Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Ternyák Csaba egri érsek. Megbízatásuk öt évre szól.
szeptember 6. A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adja át Orbán Viktor miniszterelnök Pápai Lajosnak, a Győri Egyházmegye püspökének a főpásztor 75. születésnapja alkalmából tartott szentmise végén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.
szeptember 7. Erdő Péter bíboros és Veres András püspök, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai levelet küldenek Ferenc pápának, amelyben hangsúlyozzák, hogy a pápa menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását készséggel és örömmel követik.
szeptember 12. Katolikus Társadalmi Napok Debrecenben, amelynek idei központi témája: a katolikus oktatás és nevelés. Magyarországon 2015-ben az iskolák 11 százaléka működik valamelyik egyház fenntartásában.
szeptember 18. Az MKPK Pro Cultura Christiana-díjat adományoz Dragonits Márta építésznek. A kitüntetést a testület nevében Erdő Péter bíboros adja át szeptember 18-án, az Ars Sacra rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján.
szeptember 18-19. Szerzetesek tere Budapesten: a megszentelt élet éve alkalmából kétnapos, nagyszabású programsorozatot rendeznek. Az esemény alkalmából Ferenc pápa videoüzenetet küldött.
szeptember 18. A magyarországi férfi és női szerzetesrendek konferenciái közös közleményt adnak ki a menekült kérdésről.
szeptember 21. A Szentatya szeptember 21-én Palánki Ferencet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé nevezte ki. A november 14-ig, az új megyéspüspök beiktatásáig az egyházmegyét Bosák Nándor püspök apostoli kormányzóként vezeti.
szeptember 29. Az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal együttműködésben „Közös otthonunk a teremtett világ” címmel, egyházi és politikai vezetők részvételével konferenciát rendez. Ferenc pápa Pietro Parolin bíboros államtitkár által üzenetet küld a parlamenti tanácskozásra.
október 4-25. Püspöki szinódus Rómában a családról. XIV. rendes püspöki szinóduson hárman  képviselik a Magyar Katolikus Egyházat: Erdő Péter bíboros, a szinódus főrelátora, Veres András szombathelyi megyéspüspök, az MKPK elnöke, és Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a keleti rítusú egyházak képviselője.
november 1. Az MKPK körlevelet bocsát ki a Szent Márton jubileumi év megnyitása alkalmából.
november 4. Az MKPK közleményben tudatja: különösen sokat gondolunk minden keresztény hívőre és családjaikra, akik a szíriai konfliktusban különösen érintettek. Az MKPK 10 millió forint segélyt küld számukra.
november 15. Az MKPK nyilatkozatot tesz közzé a párizsi terrorcselekmények kapcsán. Imádkozunk a merénylet áldozataiért, kifejezzük együttérzésünket a halottak és a sebesültek családtagjai felé.
november 21. A Szent Erzsébet rózsája díjat Szóda Józsefné kapta, Écsy Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Karitász vezetőjének ajánlása alapján.
december Az irgalmasság rendkívüli szentévének kezdetén a magyarországi és külhoni egyházmegyék kijelölt templomaiban is sor kerül a szentévi kapuk ünnepélyes megnyitására.
december 12. Beiktatják Szocska A. Ábelt, a Nyíregyházi Egyházmegye új apostoli adminisztrátorát a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. Szocska A. Ábelt Ferenc pápa október 31-én nevezte ki a Nyíregyházi Egyházmegye „sede vacante” apostoli adminisztrátorává.

Vissza az évszámokhoz


Napi evangelium
Én vagyok a jó pásztor.
  Jn 10,11-18

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár

2018. április 22., vasárnap
Kocsis Fülöp metropolita diakónussá szenteli Szirmai Mátét.


2018. április 22., vasárnap
Püspöki szentmise az Esti8-ason


2018. április 22., vasárnap
Szent II. János Pál hajereklyéje érkezik Tolnára


2018. április 23., szombat
Püspöki szentmise Nagyatádon


2018. április 25., szerda
Szabadegyetemi előadás Pécsett


2018. április 25., szerda
KönyvbemutatóPPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum