Október 1. és 31. között kerül megrendezésre a Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat - FRISSÍTVE!
2016. szeptember 30. péntek 09:11


Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül október hónapban a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat. A rendezvénnyel, amelynek idei mottója a „Szent Márton követői napjainkban” a Püspöki Konferencia a tours-i püspök és mai követői felé szeretné fordítani a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék szervezésében sokféle eseménybe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, amelyekről egyházmegyénkénti bontásban az alábbiakban tájékozódhatnak. A programokat folyamatosan frissítjük.

Egri Főegyházmegye
Október 26-án, szerdán 18 órai kezdettel Egerben a Líceum kápolnájában (Eger, Eszterházy tér 1.) „A szeretet csodái magyar költők képeiben” címmel az Egri Főegyházmegye és a Szent István Rádió és Televízió szervezésében zenés irodalmi estet tartanak. Az est fővédnöke: Ternyák Csaba egri érsek. Köszöntőt mond: Bérczessy András a Szent István Rádió és Televízió igazgató, főszerkesztője. Fellépnek: Simorjay Emese színművész (vers és próza) Révász Ági, zeneszerző (zongora, ének) Esenczki Orsolya (ének) Fekete Jácint (fuvola) Gyula Márk (ütőhangszerek) Havriska Balázs (hegedű) A műsorban többek közt Ady Endre, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Reviczky Gyula és Weöres Sándor művei hangzanak el. 

 

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) által fenntartott intézmények közül 13 iskola kapcsolódik a Magyar Katolikus Kulturális Hetekhez – tájékoztat Gyetván Gábor atya, az EKIF főigazgatója.
Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (Budapest, Gellérthegy u. 7.) A Szent Gellért Diákszínpad nagyszabású kulturális előadással készül. Heltai Jenő: A néma levente című művét adják elő október 4-én 19-órakor a Szent Imre Gimnázium Békefi termében.

Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola (Budapest, Béla u. 23.) Az alsós osztályok részvételével rajzkiállítás rendezésére kerül sor az iskolában október 10-től október végéig. Szent Mihály Templom búcsúja alkalmából rendezett ünnepségen, negyedikes tanulók egy színdarabot fognak előadni október 2-án, a 10 órai Szentmise után a templom melletti szabadtéri, alkalmi színpadon, a templom téren.

Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola (Budapest, Csaba utca 1
6.c) Október 17-től november 15-ig munkanapokon 10:00-15:00 óra között tekinthető meg a Szent István király intelmei Szent Imréhez c. plakátkiállítás. Október 22-én, szombaton 10:00- 13:00 óra között kézműves foglakozások lesznek 6-12 éveseknek, kétféle tevékenységi programmal. Az első program: Az irgalmasság cselekedeti - agyagozás. A munkákat kiégetjük és november 15-től a portáról elvihetők. A második program: Szent Márton lámpásai - ismerkedés Szent Mártonnal, lámpáskészítés.

Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola  (Budapest, Albertfalva utca 9-13.) Október 3-án dr. Kolozsváry Judit Nevelési kérdések a katolikus óvodában és iskolában címmel tart előadást 16.30-tól az iskolában.

Reménység Katolikus Általános Iskola (1196 Budapest, Petőfi u. 56.) október 3-7. között kerül sor az iskola egyik hagyományára: "A Kertünk kincsei" című kiállításra. A rendezvény terménykiállítással, plakátversennyel és szüreti mulatsággal teszi színessé az iskola életét. Felemelő pillanat a terményáldás, közös imádsággal és közös énekléssel.Az iskola másik hagyománya, hogy minden ősszel, Márton napján (november 11-én) a délelőtt folyamán lámpás felvonulást szerveznek az iskolában. A német hagyományokban, népszokásokban ennek az ünnepnek kiemelt helye van és nagy népszerűségnek örvend. A lámpás felvonulás, a hagyományok őrzése, színesíti az iskola életét és felemelő pillanatokkal ajándékoz meg minden tanulót és pedagógust.

Mindszenty József Katolikus Általános Iskola (Esztergom, Kiss János altábornagy út 1.) Október 1-jén, szombaton 15-órakor Idősek napja kulturális rendezvény lesz - a Szent Anna Plébánia nyugdíjasainak részvételével, az iskola Aulájában.
Október 8-án, szombaton 18-órakor Templomok éjszakája rendezvény lesz az iskola részvételével, az Irgalmasság évéhez kapcsolódóan.
Október 28-án, pénteken Szent Márton- rajzpályázat meghirdetését tervezik Esztergom óvodáiban.

Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Szentendre, Bajcsy-Zs. út. 4.) Szent Mártonhoz kapcsolódóan szeptember 30-án filmklub lesz Szent Márton élete és legendái címmel.
Október 3-án rajzversenyt hirdetnek, melynek témája Szent Márton legendái lesznek. Október 28-án rendeznek kiállítást az iskolában az elkészült rajzokból.
Október 15-én, szombaton Tematikus napot rendeznek Szent Mártonhoz kapcsolódóan az órarendi órákhoz kapcsolódóan.
Október 28-án Dramatikus játék Szent Márton legendájáról német nyelven a Keresztelő Szent János Plébániatemplomban. Ehhez kapcsolódik énekes, lámpás felvonulás a belvárosban, majd az előadás utáni vendéglátás az iskola ebédlőjében. Októberben folyamatosan készítik a gyerekek a lámpásokat és az előadásra jelmezeket.
Irgalmasság évéhez kapcsolódóan október hónapban: "Templom, mint irgalmasság kapuja" címmel időszakos kiállítás lesz az iskola bejáratánál a tanulóink rajzaiból.

Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium (Budapest, Szabó Ilonka utca 2-4.) Az idei Szent Márton jubileumi évben diákjaik már sokat foglalkoztak a szent életével, s szinte valamennyien részt vettek a szeptember 17-i zarándoklaton. A kulturális program záró rendezvényét október 25-én fogják megtartani. A hónap folyamán egy rajzversennyel egybekötött képzőművészeti pályázatot hirdetett meg az iskola rajztanára. A pályázatra érkezett anyagot az iskola Dísztermében a falak mentén fogják kiállítani.
Október 25-én 8. 30-kor Jánosa Domokos atya, az iskola lelki vezetője nyitja meg a kiállítást Szent Márton élete néhány momentumának ismételt felvillantásával. Ezt követően a 9. B osztály népi ihletésű német dalokat ad elő Szent Márton életéhez kapcsolódó népszokásokból, s a készített lámpásokat is kiállítják. A nap hátralevő részében az iskola diákjainak 3 csoportban vallásos témájú filmeket fognak vetíteni a Díszteremben.

Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (Budapest, Pesti út 84.) Az alsó tagozatosoknak: rajz verseny, kézműves foglalkozás szervezése lesz; téma: Szent Márton példája. A felső tagozatosoknak és a gimnazistáknak: Szavalóversenyt hirdetnek október 25-re; téma: Az Irgalmasság. Meghirdetés: 2016. szeptember 26. /reggeli áhitat/. endhagyó irodalom órát terveznek a gimnázium tanulóinak részvételével Galambossy Endre plébános atya vezetésével a Rákoscsaba Főplébánia templomban. Téma: irgalmasság az irodalomban és a művészetekben. A pontos októberi időpont kijelölése folyamatban van. Az idegen nyelvi munkaközösség szervezésében pedig a már hagyományos Szent Márton nap-ot szervezik meg novemberben.

Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola (Budapest, Gyöngyvirág u. 41.) Az iskolában minden évben megrendezésre kerül a Szülők Akadémiája, melyben neves előadók tesznek bizonyságot hitükről, tartanak előadást nevelési kérdésekben. Október 14-én 17-órakor, a nemrég hegymászó balesetben elhunyt Erőss Zsolt özvegye, Sterczel Hilda tart előadást hitről, családról, Gondviselésről, újrakezdésről.

Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Budapest, Tanoda tér 6.) „VEDD ÉSZRE” – Rászorulók egy nagyvárosban címmel Kalkuttai Szent Teréz életén, tevékenységén alapuló irodalmi-zenés motivációs beszélgetést tartanak elsősorban felső tagozatos tanulók számára október 10-én, hétfőn 15 órakor, az iskola dísztermében. A beszélgetés moderátora Viczenik Anna hitoktató és történelem-magyar szakos tanárnő lesz, meghívott vendége a Máltai Szeretetszolgálat meghívott munkatársa.

Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola (Esztergom, Helischer u. 5.) Október 2-án, a hónap első vasárnapján az Úrnak mondunk köszönetet szerető gondoskodásáért és segítségéért, ami gazdag terméshez vezetett. Az „Erntedankfest” három fogalom összefűzéséből áll: ernten – betakarítani, danken – megköszönni és Fest - ünnep. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a német nemzetiségi hagyományok ápolására. Idén az alsó tagozatosoké a főszerep az „Erntedank” ünnepkör felelevenítésében. Az első évfolyamon: a gyerekek őszi terményeket gyűjtenek, illetve az iskola udvarán tavasszal vetett, ültetett terményeket betakarítják.  A második és harmadikosok az őszi terményekből mandalát készítenek, míg a negyedik    évfolyamon a diákok oltárt állítanak, dalokat és imákat gyűjtenek. z iskola a Márton-napi mulatságot 2016. november 11-én, pénteken rendezi meg. 16.30-kor Köszöntő lesz az iskola bejáratánál: az első osztályosok Márton napi dalcsokra és a lapion készítő verseny eredményhirdetése. A Lampionos felvonulás 17-órakor indul „libasorban” iskolától a Széchenyi térre és vissza. Kb. 17.30-kor Márton-napi tűzgyújtás lesz az iskola udvarán. A résztvevőket forró tea, libazsíros kenyér és hangulatos zene várja. A Márton napi előkészületek október 3-ával kezdődnek, mivel a lámpáskészítő verseny ettől az időponttól kerül meghirdetésre.

Salkaházi Sára Katolikus Iskola (1156 Budapest, Pattogós u. 6.) Október 12-én, családi napot rendeznek az iskolában, melyen az intézmény szakács tanulói „Így főzünk mi” program keretében a szülőket is megvendégelik, valamint szakácsversenyen is összemérik szakmai tudásukat. Október 26-án, őszi kézműves foglalkozás keretében termények felhasználásával bábokat készítenek, illetve az állatkerti élmények feldolgozására kerül sor.

Győri Egyházmegye
Október 1 és november 19. között Kapuváron kerül megrendezésre a „Közösségépítés a szeretet jegyében Szent Márton nyomán” című rendezvénysorozat.
Október 3 és 17 között hétfőn a PSzV Katolikus Általános Iskolában (Kapuvár, Fő tér 27.) rajzpályázatot hirdetnek „Jót cselekedtem” címmel 1-8. osztályos tanulók részére.
Október 14-én, pénteken kirándulást szerveznek Szombathelyre „Szent Márton útján” címmel alsó tagozatos gyerekek és szüleik részére.
Október 24-én, hétfőn kerül sor az eredményhirdetés és kiállítás megnyitása Szent Anna templomban Kapuváron.
Október 18 és november 7. között a kézműves foglalkozásokon az óvodások elkészítik a kis lámpásukat. Gyurmából készítenek alkotásokat Szent Márton életéről. A kiállítás megnyitása a gyermekmunkákból november 7-én lesz a PSzV Katolikus Óvodában Kapuváron (Fő tér 26.).
Október 15 és 25. között a PSzV Katolikus Általános Iskolában (Kapuvár, Fő tér 27.) a diákok (3-8. évf.) fogalmazásokat, esszéket írnak a jócselekedetekről, a beadott pályaművek értékelése és az eredményhirdetésre október 27-én, csütörtökön kerül sor.
Október 22-én, szombaton 18 órától Győrben a Klastrom Klubban (Zechmeister u. 1.) vetítik „A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete” című filmet.  A magyar dokumentumfilm (52 perc, 2015) a Szent születésének 1700-adik évfordulója alkalmából készült. A kereszténység egyik legismertebb, és talán legnépszerűbb szentjének, Tours-i Szent Mártonnak az életét kíséri végig, születésétől, megtérésén, majd évtizedekig tartó térítő munkáján át haláláig. Rajta keresztül ismerhetjük meg a kort, a Krisztus utáni 4. századot, illetve a keresztény hit és gondolkodás terjedését, világvallássá emelkedésének folyamatát.
Október 28 és november 19. között a Szent Márton vándorszobor felavatására és eljuttatása kerül sor az egyházmegye többi oktatási intézményébe.
Október 29 és november 19. között PSzV Katolikus Általános Iskolában (Kapuvár, Fő tér 27.) a Márton napi felvonuláshoz és rendezvénysorozathoz kapcsolódó programokat szerveznek. A legenda szerinti jelenethez a ruhák elkészítése, a felvonulás utáni szerény agapé megszervezése.  Az intézmény szülői közössége, dolgozói,  és a város lakói felé véradás szervezése a Vöröskereszttel együttműködve. Katolikus szülői bál szervezése.

Győrben az Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium ban (Győr, Pátzay Pál u. 46.) október 21-én, pénteken az Iskolaközpont rajztermében "Mesterkedők" címmel kézműves foglalkozást tartanak felnőtteknek.
Október folyamán "Szent Márton követője vagyok" mottóval képzőművészeti pályázat indul 1-8. évfolyam részére, valamint "Jelenetek Szent Márton életéből" címmel óriásképet festenek a 9-12 évfolyamosok csoportmunkában, melyek eredményhirdetésére november 11-én, pénteken Szent Márton napján kerül sor. Ezen a napon délután 3 órakor Szent Márton életét bemutató színdarabot adnak elő az alsó tagozatos-napközis tanulók az iskolaközpont aulájában.

Csornán a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskolában (9300 Csorna, Andrássy u. 27.) rajzpályázatot hirdetnek nagycsoportos óvodások és alsó tagozatos tanulók számára „Szent Márton alakjának felidézése” címmel.  A kiállítás megnyitója és eredményhirdetése október 30-án, vasárnap a fél 9 órás szentmise keretében a Jézus Szíve templomban. A felsős tanulók számára az iskolában október 28-án, pénteken 5-6. évfolyam részére: Szépkiejtési verseny- szemelvények Szent Márton életéből, a 7-8. évfolyamosok prezentációs versenyen vesznek részt Szent Márton életéről. A Szent Márton év záró rendezvényére november 11-én, pénteken 17 órakor kerül sor a Jézus Szíve templomban. Lámpás felvonulást tartanak az intézménytől a templomig, dramatikus jelenet előadása a templom előtti téren, a "szeretetláng" átadása, rövid műsor, szentmise, agapé.

 

Hajdúdorogi Egyházmegye
Október 28-án, pénteken Hajdúdorogon a Szent Bazil Oktatási Központ középiskolájában (Hajdúdorog, Ady Endre 23-27.) rendezik meg a HaGIT - Hajdúdorogi Görögkatolikus Ifjúsági Találkozót. A hagyományokhoz híven ebben az évben is folytatják a HAGIT 5 PRÓBÁT a 7-8. osztályos fiúk és lányok számára. Ezen kívül különböző tantárgyakból rendeznek tanulmányi versenyeket, október 31-én, hétfőn rajz és hittan tárgyakból, melyek témája: Szent Márton.
Október 17 és 19 között
Szolnokon a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola Óvodai Intézményegységében (Temető u.13.) a „Szent Márton követői napjainkban” program keretében kézműves foglalkozásokat tartanak.
Október 20-án és 21-én bábelőadásokat mutatnak be „Szent Márton találkozása a koldussal” valamint „Szent Márton püspökké választása” címmel.
A Szent Márton-évben megrendezett  programsorozat keretében a Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában (4027 Debrecen, Thomas Mann utca 16.) október 11-én ruhaadományozást tartanak. Október 25-én kerül sor az intézmény osztályok közötti versenyének eredményhirdetésére. A versenyfeladatokat különféle képzőművészeti ágakban kell a diákoknak megoldaniuk, úgyis, mint képregény készítés, Szent Márton kerámia szobor- ábrázolás, dombormű, mese, rajz vagy festmény készítés, egy színes üvegablak-terv 1m x 1m, térkép-tabló összeállítás, amelyen felelevenítik Szent Márton életútját. A sok szép alkotásból kiállítás nyílik október 26-án, szerdán.
Október 15-én, szombaton „A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete” című filmvetítésre kerül sor, majd ezt követően Urbán Evariszt görögkatolikus atyával és Kovácsné Kálló Csilla pszichológusnővel beszélgetnek a látottakról.
Október 21-én, pénteken a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Intézményeiben (4024 Debrecen, Kossuth u. 44.) Tours-i Szent Márton életét jelenítik meg bábjátékkal, amelyhez a díszletet október 17-én, hétfőn készítenek a rajzteremben.
Október 21-én, pénteken „Csodás gyógyítások Szent Márton életében” címmel rövid bemutatót tartanak az egyház és egészségügy kapcsolatáról.

 

Kaposvári Egyházmegye
Október 16-án, vasárnap 10 órakor Kaposváron a Szent Margit templomban (Petőfi u. 64) koncertmisét tartanak. Közreműködik: Gál Laura klasszikus énekművész, .S.Bach: 51. kantáta Orgonán közreműködik: Csànyi Valéria, Ekkert Miklós-trombita ,Klara Akiko Nakazowa-hegedű, Szűk Csaba-hegedű.
Október 23-án, vasárnap 10 órakor Kaposváron a Szent Margit templomban (Petőfi u. 64) ünnepi szentmisét mutatnak be és megemlékezés tartanak a hősökről Közreműködik: Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész (Csiky Gergely Színház). Az ünnepségen közreműködnek huszárok és lovagrendek képviselői is.
Október 30-án, vasárnap Kaposváron a Szent Margit templomban (Petőfi u. 64) kiállítás megnyitót tartanak Gáspár András festőművész alkotásaiból.

Miskolci Egyházmegye
Október 25-én, kedden a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában  „Szent Márton követése az irgalmasság útján” címmel meghirdetett regionális rajzpályázat alkotásaiból készült kiállítás megnyitója lesz, majd Márton napi vetélkedő és táncház. Október végén termésáldás ünnepet ülnek Miskolcon a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsődében, valamint Kazincbarcikán az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda és Bölcsődében. Múzeumpedagógiai órát tartanak a Magyar Nyelv Múzeumában Széphalomban, továbbá az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodában Sárospatakon.

Nyíregyházi Egyházmegye
Október 15-én a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda Belényesszentmártonra, Váradszentmártonra, Peceszentmártonra és Kakszentmártonra utazik, ahol riportot készítenek a település papjával, a városok lakóival néhány Mártonnapi hagyományról, ételekről.
Október 17-én a Szegedi Mini Színház 9 órakor meseelőadást tart.
Október 18-án és 19-én kézműves foglalkozást tartanak, ahol különböző technikákkal készülnek a Márton naphoz kötődő alkotások, továbbá tökfaragás lesz és csuhéból Szent Márton alakját formázzák.
Október 20-án, csütörtökön Libás – tökös ételek készülnek (kemencében sütés), előtte néptánc tanítás lesz és Szent Mártonhoz fűződő énekeket éneklése.
Október 21-én a Szivárvány csoport gyerekei Márton napi színdarabot mutatnak be.
Október 26-án, interjút készítenek Kocsis Fülöp érsek – metropolitával. Ugyanezen a napon
„ Kapcsolódj be egy napomba!” címmel beszélgetést tartanak idősekkel. Az anyaotthonban barkácsolás és meseolvasás várja a bentlakó gyerekeket.
Október folyamán: a hittan órák keretében megismertetik  a gyerekeket Szent Márton életével , munkásságával, Szent Márton liturgián vesznek részt a gyerekek szüleikkel. Folyamatos ruha gyűjtést szerveznek a rászoruló családok részére. A Hajdúdorogi Szent Bazil iskola növendékei készítik el selyem festés technikával Szent Márton festményét. Az óvodások által elkészült munkákból kiállítást szerveznek. A Hajdúdorogi Szent Bazil iskola növendékei által Szent Márton életét bemutató képsorozatát kiállítják. Riportot készítenek Szocska A. Ábel apostoli kormányzóval.

Pannonhalmi Főapátság
Október 27-én és 28-án délután 14 és 17 óráig Szent Márton követői címmel római játszóházat rendeznek Pannonhalmán. Milyenek Szent Márton utódai? Sokszínűek. A sokszínűségből a Mártonra is jellemző tevékenységeket, vonásokat keresnek. A résztvevők a két délutáni eseményen forgószínpadszerűen vesznek részt, ilyen állomások a következők: közösségben vannak – Szent Márton életéből történeteket olvasnak fel, szőnek-fonnak –római leletek alapján rekonstruált sprang, kártyaszövéssel szütyőkészítésre kerül sor, osztanak és megosztanak – továbbadnak, gyógyítanak – apró orvosságos üvegekbe gyógynövényeket tesznek, játszanak – római korból való, leletek alapján rekonstruált társasjátékokkal játszanak, imádkoznak – imakönyvet, imakártyát készítenek. A Pannonhalmi Evangelistarium Márton ábrázolását kifestik, Mártonhoz szóló könyörgést, imát másolnak, csend– a csendet megtapasztalása a zene által, római kori hangszerek megszólaltatásával,. összhangban élnek a teremtett világgal az ide kapcsolódó legendákat mesélik el, tanulnak és fejlődnek Márton földi és liturgikus életéhez kapcsolódó feladatsort kell kitölteni.


Pécsi Egyházmegye
Október 4-én, kedden 18 órakor a Magtár Látogatóközpontban (7621 Pécs, Dóm tér 6.)
Robert Bresson: Vétlen Baltazár című filmjét vetítit, majd a vetítés után közös beszélgetésre hívják a nézőket. A beszélgetést Kling László képzőművész, a PTE Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének tanára és Dr. Gáti Ágnes pszichiáter, pszichoterapeuta vezeti, akik egyúttal segítenek megfogalmazni a film tanulságait, kiemelni művészi értékeit. A programon való részvétel ingyenes.
Október 19-én, szerdán 18 órakor a Magtár Látogatóközpontban (7621 Pécs, Dóm tér 6.)
„Vallás és kultúra” címmel szabadegyetemi előadást tartanak, előadók: Udvardy György megyéspüspök, Tóth Anna vallástörténész (Pécsi Tudományegyetem), Görföl Tibor teológus (Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola)
Október 22-én, szombaton 17 órakor a Dóm Kőtárban (7621 Káptalan utca 8.) Ókeresztény himnuszok kortárs zenei előadásban a Sator Quartet koncertje lesz Bognár Szilviával és Lovasi Andrással Az előadás során részletek hangoznak el a „Szent Márton élete” c. ókeresztény életrajzból.
Október 28-án, pénteken 17 órakor a Dóm Kőtárban a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont és a Pécsi Egyházmegye könyvbemutatót tart „Új könyvtár virul itt, tele rendbe rakott tudománnyal. Fontos, hogy mindent nyitva találsz odabent.”  Tudomány és kutatás a 240 éves Klimo Könyvtárban címmel. A tanulmánykötet a 2014 októberében tartott jubileumi konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza. A témakörök a könyvtártörténet, az oktatás- és művelődéstörténet, a jog- és hadtörténet, irodalom- és történettudomány, valamint a hajdani püspöki könyvtárhoz köthető neves pécsi személyekhez kapcsolódó kutatásokat ölelik fel. A vendégeket köszönti Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes főigazgató és Udvardy György megyéspüspök. A kötetet bemutatja Dr. Schmelczer-Pohánka Éva.Székesfehérvári Egyházmegye
Október 28-án, pénteken Székesfehérváron „Szent Márton üzenete tegnap és ma” címmel rendeznek egész napos programot. 15 órakor „Szent Márton megosztja köpenyét” címmel performance lesz az Országalmánál (Székesfehérvár, Városház tér), majd 15 és 18 óra között bemutatkoznak a Székesfehérvári Egyházmegye szociális intézményei. 15.30 órakor „Szent Márton ma” című gyermekrajz-pályázat díjkiosztójára kerül sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Ugyanott 16 és 17.30 óra között előadásokat hallhatnak katonaszentekről és a segítő szeretet szentjeiről. 18 órától szentmise és koncert lesz a Szent Imre-templomban (Barátok temploma). A nap folyamán a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum A szentek titka című kiállítása ingyenesen látogatható.
 

Szombathelyi Egyházmegye
Október 4-én, kedden 16.30 órakor a Magyar Katolikus Kulturális Hetek című rendezvénysorozat megnyitója lesz, a vendégeket köszönti: Simon Katalin gyűjteményvezető, MKKH szervező, a rendezvénysorozatot és a kiállítást megnyitja: Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó. Egy remekmű születése. A szombathelyi Szent Márton-kút szoborkompozíció keletkezéstörténete címmel időszaki kiállítás nyílik Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából. A kiállítást méltatja: Balogh Péter építész, a Rumi Rajki Műpártoló Kör elnöke. A tárlatot az érdeklődők figyelmébe ajánlja: Tóth Csaba festőművész, a kiállítás kurátora. A kiállítás a 2016-os Szent Márton Emlékév rendezvénye. A tárlat 2017. március 31-ig tekinthető meg. Helyszín: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (9700 Szombathely, Szily János utca 1.)
Október 5-én, szerdán Szent Márton követői napjainkban címmel, pályázatokat hirdet a jánosházi Szent Imre Általános Iskola; képzőművészet, írás és jócselekedet témakörökben az intézmény 1-8. évfolyamos tanulói számára.
Október 10-én, hétfőn 18 órakor Szombathelyen Katolikus Egyetemi Lelkészség – Savaria Egyetemi Központ „C” épület, Nagyelőadójában (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) „A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata” címmel tart előadást Dr. Baritz Sarolta Laura PhD, domonkos szerzetesnő és adjunktus (Budapesti Corvinus Egyetem, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) és Dabóczi Gergely közgazdász és hittan-etika tanár (KETEG Alapítvány).
Október 12-én, szerdán 18 órakor Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémián (9700 Szombathely, Karmelita u. 1.) „Igehirdetés a festészetben” címmel Prokop Péter pap-festőművész eddig nem látott képeinek kiállítás-megnyitója lesz. Köszöntőt mond: Maurer Péter, igazgató. A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. Prokopp Mária művészettörténész. A kiállítás megtekinthető 2016. december 20-ig.
Október 13-án, csütörtökön 15 órakor Sárváron a Szent László Katolikus Általános Iskola – Abai termében (9600 Sárvár, Dózsa Gy. u. 28.) rajzversenyt rendeznek: Szent Márton példája címmel, és előadás-interaktív óra alsós tanulóknak és szüleiknek. Az előadás címe: Szent Márton élete. Előadó: Lakatos Ágnes Zsuzsanna.
Október 14-én, pénteken 18 órakor Celldömölkön a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár – Móritz Sándor Galériában (9500 Celldömölk, Dr. Géfin Lajos tér 1.) emlékkiállítás lesz Kresznerics Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából. A kiállítást megnyitja: Dr. Koltai Jenő esperesplébános, Kresznerics Ferenc alsósági utódja. A kiállítás megtekinthető 2016. október 28-ig.
Október 15-én, szombaton 10 órakor Celldömölkön : Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár – Art Moziban (9500 Celldömölk, Dr. Géfin Lajos tér 1.) „Hazánk’ Tudósai! útat törtem, kövessetek” – Emlékülést tartanak Kresznerics Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából. Előadók: Csörsz Rumen István PhD, irodalomtörténész, az MTA BTK Irod.tud.Int. tud. főmunkatársa (Budapest); Ittzés Nóra PhD, nyelvész, az MTA Szótári Munkabizottságának titkára (Budapest); Dr. Koltai Jenő esperes-plébános (Celldömölk); Lőcsei Péter irodalomtörténész (Szombathely).  Levezető elnök: Dr. Németh S. Katalin irodalomtörténész-könyvtáros, az irodalomtudomány kandidátusa (Celldömölk – Budapest)
Október 16-án, vasárnap 19 órakor Szombathelyen a Szent Márton-templomban (Szent Márton u. 40.) Bartl Erzsébet orgonakoncertje lesz.
Október 18-án, kedden 17 órakor Szombathelyen a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár, Dísztermében (9700 Szombathely, Szily János u. 2.) „Szent Márton örökösei. A katolikus egyház karitatív szolgálata a Szombathelyi Egyházmegyében” címmel kiállítás-megnyitóra, és kerekasztal beszélgetésre kerül sor; szaléziak, ferencesek, annunciáták és szociális testvérek részvételével. A kiállítást megnyitja Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó. A tárlatot bemutatja, és a beszélgetést vezeti Rétfalvi Balázs, levéltárvezető.
Október 20-án, csütörtökön 18 órakor Szombathelyen a Brenner János Kollégiumban (9700 Szombathely, Szily János u. 1.) Szent Márton életéről szóló műveltségi vetélkedőt rendeznek. Résztvevők: a Brenner János Kollégium nevelőtestülete és diákjai.
Október 26-án, szerdán 10 órakor Szombathelyen a Püspöki Palota kertjében (9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3.) a Szombathelyi Püspökség és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös rendezvénye: a Szent Márton-körtefa ültetése. Közreműködők: Csapláros Andrea múzeumigazgató, dr. Balogh Lajos botanikus, osztályvezető. A Szent Márton-körtefát megáldja Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó.
Október 27-én, csütörtökön 10 órakor Répcelakon a Móra Ferenc Általános Iskolában (9653 Répcelak József Attila u. 32.)  „Ti vagytok a világ világossága” Lampionkészítés Szent Márton jótetteinek felidézésével. Foglalkozásvezető: Aigner Géza plébános, Horváth Péter hitoktató.
Október 29-én, szombaton 18 órakor a Csehimindszenti-templomban (9834 Csehimindszent, Fő u. 42.) engesztelő imaestet tartanak hazánkért, népünkért és Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért. A szentmisén Déri Péter esperes-plébános mondja a homíliát, amelyben Szent Márton püspök lelkiségének, szellemiségének továbbélését mutatja be Mindszenty József életében.

Veszprémi Főegyházmegye
Október 22-én szombaton 11 órakor kiállítás nyílik Veszprémben a Szent Mihály Bazilikában Bódi Mária Magdolnáról „Bódi Magdi, ahogy én látom címmel”.
Október 29-én, szombaton a Szaléziánumban családi délutánt tartanak.