English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent Adalbert Központ
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
Metanoia Videóstúdió
nyil Katolikus média bővebben


PPKE


Befejeződött a püspöki konferencia téli ülése
2016. december 8., csütörtök 12:08

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 6-án és 7-én megtartotta téli rendes ülését, amelyen az alábbi témákat vitatták meg a testület tagjai.

A Krisztus-hívők egységéért meghirdetett ökumenikus imahét 2017. január 15-től 22-ig tart. Az imahét anyagát németországi keresztények állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Krisztus szeretete ugyanis sürget minket” (2Kor 5,14).

Az országos ünnepi nyitó istentisztelet a Kálvin téri református templomban lesz január 15-én, vasárnap 18 órakor. Szentbeszédet mond Dr. Erdő Péter bíboros, igét hirdet Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök. Az ünnepi liturgiában szolgálnak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa tagegyházainak vezetői.

A Katolikus Karitász elindította karácsonyi segélyakcióját „Tárjátok ki szívetek” címmel, amely során rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor. Idén is több módon lehet csatlakozni a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez. Ennek lehetőségeiről a karitasz.hu honlapon tájékozódhatnak.

A december 4. és 11. között megrendezésre kerülő Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akció keretében önkéntesek gyertyákkal, gyertyagyújtásokkal hívják fel a társadalom figyelmét a köztünk élő szegényekre. Az akcióban ma már világszerte tizenöt ország vesz részt évről évre. Célja: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, az emberek figyelmének ráirányítása a társadalom peremére szorultakra.

A Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai – a hagyományoknak megfelelően – megbeszélést folytattak a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Máltai Szeretetszolgálat vezetőivel. Ennek során kiemelték azt a sokrétű szociális és karitatív szolgálatot, amely a Máltai Lovagok vezetésével az evangélium szellemében zajlik országszerte és a határokon túl is, számos esetben a Katolikus Karitásszal együttműködésben.

A Püspökök megbeszélést folytattak a római Hittani Kongregáció Ad resurgendum cum Christo kezdetű dokumentumáról, amely az elhunytak temetésére vonatkozik. Ez a dokumentum teológiai indíttatású és ahogyan a címe is jelzi, hitünk központi igazságára, Jézus Krisztus testben történt feltámadására alapozva fejti ki azt a keresztény tanítást, amely minden ember testben történő feltámadását vallja. Ebből következően a katolikus hívők számára javasolja az elhunytak hagyományos módon történő temetését, amely kifejezi a testi feltámadás hitét, de nem tiltja a hamvasztás választását gazdasági, társadalmi vagy higiéniai okokból. Az instrukció különösen is felhívja a katolikus hívőket arra, hogy az elhunyt hozzátartozóik földi maradványait szent helyen helyezzék örök nyugalomra.

Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából, csatlakozva az állami eseményekhez, a Konferencia több országot összekapcsoló programsorozattal kíván megemlékezni az Árpád-házi uralkodóról. Az emlékév központi rendezvénye június 26-án és 27-én lesz, amelynek Győr városa ad otthont. A két napon tudományos konferenciával, koncertekkel és ünnepi szentmisével emlékeznek meg a magyar szentről. Az emlékévhez kapcsolódóan többek között Nagyváradon, valamint a Szent László király által vezetett Szabolcsi Zsinat 925. évfordulója alkalmából rendezendő programokon is várják az érdeklődőket.

Budapest, 2016. december 8.
szja 1%

Napi evangelium
Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél!
  Lk 1,26-38

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár

2017. Március 19. és 26., vasárnap-vasárnap
Nagyböjti élelmiszergyűjtés


2017.Március 22., szerda - március 25., szombat
X.Tesz-Vesz Tavasz Szegeden


2017. március 24-25., péntek-szombat
Kétnapos lelkigyakorlat diákoknak Máriagyűdön


2017. március 24-25., péntek-szombat
Kétnapos lelkigyakorlat diákoknak Máriagyűdön


2017. március 24-26.
Nagyothallók (és hozzátartozóik) lelkigyakorlata Vácon


2017. március 25., szombat
A felújított görcsönyi plébánia megáldása


2017. március 25., szombat
Bátaszéki bérmálásPPKEA nap szentje

Gyümölcsoltó Boldogasszony (Urunk születésének hírüladása)
 
A nap 
szentje
 
Hogyha Jézus élete József és Mária szerelmének gyümölcse lett volna, csupán emberi élet lenne. Kétségtelen, ezt az emberi gyümölcsöt Isten adoptálhatta volna, de ebben az esetben is csak egy Isten fiává lett embert ünnepelhetnénk. Márpedig a titok, amit a Szentírás és a hit megvall éppen az, hogy Isten saját egyszülött Fia lett emberré a megtestesülés által. Jézus az örök Atya ingyenes ajándéka, benne Isten az egyszülött Fiát adta nekünk. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Szűz Mária válasza az isteni megszólításra.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum