English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


PPKE


Veres András imádságra hív a nemzeti gyásznapon
2017. január 23., hétfő 12:23

Tizenhatan meghaltak egy magyar diákokat szállító busz olaszországi balesetében, amely szombatra virradó éjjel történt Verona közelében. A tragédia kapcsán Veres András győri püspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét kérdeztük a nemzeti gyásznapon.

– Ön hogyan értesült a tragédiáról?

– A televízióból hallottam a hírt. Mély megdöbbenéssel vettem tudomásul, hiszen rögtön felelevenedett bennem az a tizennyolc évvel ezelőtti baleset, melynek kőszegi diákok voltak az áldozatai. Megrázó arról értesülni, hogy fiatalok veszítik életüket. Azonnal jeleztem a Katolikus Karitásznak, hogy indítsanak útnak papot, illetve pszichológust azért, hogy a balesetet szenvedőknek és hozzátartozóiknak segítsenek. Azt is kértem, hogy az egész országban a vasárnapi szentmisében emlékezzünk meg az áldozatokról, és imádkozzunk a sérültek felgyógyulásáért. Egy ilyen esemény minden jóérzésű embert megrendít. Bízom benne, hogy azok a szülők, akik elveszítették gyermeküket, megkapnak minden segítséget azért, hogy gyászukat erős lélekkel el tudják viselni. Biztos vagyok abban, hogy minden érintett megkapja a megfelelő ellátást.

– Mi adhat erőt, reményt egy ilyen tragikus helyzetben?

– A hívő embernek mindenképpen az, amit Szent Pál apostol úgy fogalmaz meg, hogy akár élek, akár halok, Krisztusé vagyok (Róm 14,18). A hitetlen embernek biztosan nehezebb, de meggyőződésem, hogy egy ilyen esetben minden emberben felébred az Istenbe vagy az örök életbe vetett bizalom, mert amikor életünkben drámai körülményekkel kell szembesülnünk, mindnyájan csak az Istenbe kapaszkodunk. Ha pedig valaki Istenhez fordul segítségért, az biztosan meg is fogja kapni.

– Milyen üzenetet fogalmazna meg a hívőknek és minden jóakaratú embernek?

– Először arra hívok mindenkit, hogy legyünk ott azok mellett, akik szeretteiket elveszítették. Másrészt viszont egy ilyen tragédia arra is figyelmeztet, hogy növekedjen bennünk a felelősség érzet. Egy ilyen kirándulás megszervezése, vagy a sofőrök szolgálata nagy felelősséget jelent. Körültekintően kell cselekednünk. Remélem, hogy ezt minél többen megértik. Különös tekintettel arra, hogy az autópályákon sokszor olyan agresszív, felelőtlen viselkedést lehet tapasztalni, ami könnyen végzetessé válhat. Bízom abban, hogy ez a tragédia mindnyájunkat elgondolkodtat és megerősít a felelősség érzetben.

Végül kifejezem együttérzésemet az elhunytak családtagjai felé. Továbbá arra kérek minden hívőt, és jó szándékú embert hogy a mai gyásznapon imáinkban emlékezzünk meg a veronai tragédia elhunyt és életben maradt áldozatairól.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent X. Piusz pápa
 
A nap 
szentje
 
1835-ben Riese nevű falucskában született. Családi neve Giuseppe Sarto volt. Páduában tanult, 1855-ben szentelték pappá és 1884-ben mantuai püspökké. Később velencei pátriárkává és bíborossá nevezték ki. 1903-ban Rómába indult a pápaválasztásra. Szerénységében gondolni sem mert arra, hogy őt választják meg Szent Péter utódává, mert menettérti jegyet váltott a vonatra. Pápai jelmondata: ?Mindent megújítani Krisztusban." Ezt igyekezett is megvalósítani: bevezette a gyakori szentáldozást, megújította az egyházi életet (liturgia, jog), küzdött a tévtanítás felé hajló eszmék ellen. A pápai széken is lelkipásztor maradt, nagy imádkozó és segítő. Meghalt 1914. augusztus 20-án.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum