English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


PPKE


Ezüst ötezer forintos Szent Erzsébet tiszteletére
2007. november 15., csütörtök 14:20

A Szent Erzsébet-érme előlapjaA Magyar Nemzeti Bank „Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója” emlékpénzt bocsátott ki Sárospatakon november 15-én.


Az 5000 forint névértékű ezüst emlékérme, melyet Szöllőssy Enikő szobrászművész terve nyomán vertek, törvényes fizetőeszköz. Előlapján a kötelező érmeképi elemek (5000 Ft értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2007-es kibocsátási évszám) mellett fő díszítőelemként a marburgi Szent Erzsébet-ereklyetartóról vett motívum látható, amely az elesetteken segítő Szent Erzsébetet ábrázolja

A hátoldalon a szenttel kapcsolatos legismertebb legenda elevenedik meg: a középmezőben a magyar királylány látható a rózsacsodára emlékeztető virágokkal, bal kezében kenyércipóval. A köriratban az „*Árpád-házi Szent Erzsébet * 1207-1231*” felirat szerepel, valamint itt található a tervező mesterjegye is.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm. Az érméből összesen 12 000 darab készül, ebből 8 000 tükörfényes (proof) kivitelben.

Az ezüst emlékpénz megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. székhelyén (Budapest VIII., Könyves Kálmán krt. 38.), az MNB Látogatóközpontjában üzemelő érmeboltjában (Budapest V., Szabadság tér 8-9.), valamint a kibocsátás helyszínén, a Szent Erzsébet Házban (Sárospatak, Szent Erzsébet u. 13.).
Napi evangelium
Az én anyám és rokonaim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és tettekre is váltják!
  Lk 8,19-21

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Kozma és Damján vértanúk
 
A nap 
szentje
 
Kozma és Damján orvosok voltak és ikertestvérek. Melléknevük, Anargyroi (pénznélküliek) azt sejteti, hogy a szegényeket ingyen gyógyították. A Diocletianus-féle üldözésben lefejezték őket. Ciliciában működtek, de tiszteletük hamar elterjedt Nyugaton is. Ők az orvosok és gyógyszerészek védőszentjei.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum