English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Befejezte nyári ülését a püspöki konferencia
2017. június 8., csütörtök 13:47

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 6-án és 7-én megtartotta nyári rendes ülését.

 

A Püspöki Konferencia tagjai folyamatosan nyomon követik a közel-keleti keresztény testvéreink helyzetét. Gyakran személyes találkozásokon keresztül, közvetlenül hallgatják meg az ott élők nehézségeiről, ugyanakkor reményeikről is szóló beszámolókat.
A püspökök testülete ismerve sok keresztény közösség helyzetét úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet, amelyhez egy erre a célra létrehozott bankszámlaszámon (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104-18181490-14000003) keresztül tudnak majd hozzájárulni. A gyűjtés elsődleges célja, hogy segítséget tudjunk nyújtani azoknak a keresztényeknek, akiknek lehetőségük nyílik visszaköltözni korábbi lakhelyükre, támogatva lerombolt otthonaik újjáépítését, a mindennapi élet feltételeinek megteremtését. A támogatásokat már mostantól át lehet utalni az erre a célra kijelölt számlára, a gyűjtés a tervek szerint augusztus végéig tart.
Az anyagi támogatás nem csak konkrét segítséget jelent az elüldözött családok számára, hanem a keresztény közösség testvéri szolidaritásának kifejeződése is. Alapja annak a reménynek, hogy Isten a legnehezebb helyzetben élők számára is előkészíti a jövőt és a békét. A hívek pedig az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával mennyei Atyánk irgalmas szeretetéről tesznek tanúságot.

Az ülésen döntés született arról, hogy a 2018 őszén tartandó, az ifjúság témájával foglalkozó püspöki szinódus előkészítéseként az MKPK Ifjúsági Bizottsága felmérés segítségével fogja megkérdezni a fiatalokat az egyházat érintő kérdésekről. Ez a kezdeményezés kapcsolódik a Püspöki Szinódus Titkársága által meghirdetett felméréshez, amely internetes kérdőív segítségével fog tájékozódni a témában.

Nemrég bemutatásra került a 2020-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logója, amelynek megalkotója a 78 éves Lampert János grafikusművész. Az erről szóló leírást, illetve a logót innen lehet letölteni.
A téma kapcsán a püspökök testülete meghallgatta Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolitát az Oltáriszentség tiszteletéről a bizánci rítusú liturgiában.

Zarándoklat és találkozás, hagyomány és élmény, hit és öröm – ezekkel a hívószavakkal szervezi a Győri Egyházmegye Szent László király jubileumi évének kiemelt eseménysorozatát június 26-án és 27-én Győr belvárosában. A rendezvénnyel egy időben, hozzá kapcsolódva szintén Győrben kerül megrendezésre a KATTÁRS programsorozat, amelynek idei mottója: „A családban megélt szeretet öröme az Egyháznak is öröme” (Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítása). A két eseményről részletesen a mellékelt anyagokból, illetve a www.gyor.egyhazmegye.hu és a www.kattars.hu oldalakon tájékozódhatnak.

Budapest, 2017. június 8.
Napi evangelium
Az apostolok elmentek s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg.
  Mk 6,7-13

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár

2018. július 11., szerda
35. Egerszalóki ifjúsági találkozó


2018. július 15., vasárnap
Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe


2018. július 15., vasárnap
Érseki szentmise Tarcalon


2018. július 15., vasárnap
Egerszalók Kármelhegyi Boldogasszony búcsújaPPKEA nap szentje

Szent Bonaventura püspök, egyháztanító
 
A nap 
szentje
 
Bonaventura 1218-ban született Viterbo közelében. Gyermekkorában Assisi Szent Ferenc gyógyította meg súlyos betegségéből, ő adta neki a Bonaventura nevet is. Párizsban tanult. (Akkoriban ott tanult Aquinói Szent Tamás is.) Később ott kapott tanári katedrát is. 25 éves korában a ferences rendbe lépett, amely őt 1257-ben megválasztotta 7. rendfőnökének. Nagy bölcsességgel vezette rendjét haláláig. Őt tekintik a rend második alapítójának. X. Gergely pápa albanói bíboros-püspökké nevezte ki. 45 könyve maradt ránk. Szent Tamás mellett Őt tekintjük a középkor legjelentősebb hittudósának. AII. lyoni zsinaton nagy része volt abban, hogy létrejött a görögökkel való unió. Meghalt 1274. július 15-én Lyonban, közvetlenül a zsinat bezárása után.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum